Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης με αφορμή επιστολή  του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο προς τους δήμους οι οποίοι εκτιμάται ότι πρέπει να ενταχθούν στη διαδημοτική κινητικότητα.

Ο κ. Καμίνης συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς, όπως λέει, η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.

Με την επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος ενημερώνει τους δήμους για τον αριθμό των υπαλλήλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία. Συγχρόνως, σημειώνεται ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποίησης σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν, αφού εν τω μεταξύ προέκυψε η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Για τη μελέτη, όσον αφορά τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι.

Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ, ενώ δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Η κινητικότητα αφορά το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επιπλέον στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η ευρωστία των δήμων, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου σε σχέση με τα έσοδά του, το κόστος μισθοδοσίας του δήμου ανά κάτοικο και η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου.

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνονται μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες και αφορούν 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται «ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται».

Συγχρόνως, έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται και από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ.

Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη- προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ».

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι με τη ρύθμιση η ΚΕΔΕ μετατρέπεται αυτόματα από φορέας υποδοχής σε δεξαμενή διαθεσιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι έτσι οι εργαζόμενοί της είναι εν δυνάμει απολυόμενοι.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΚΕΔΕ προκύπτει το εξής ηθικό και πολιτικό ζήτημα: «Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το προσωπικό των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, θα απολυθούν».

«Γιατί, λοιπόν, η ηγεσία της ΚΕΔΕ επιλέγει να προστατεύσει μόνο το προσωπικό του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από αυτό το τραγικό ενδεχόμενο τη στιγμή που για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ που απειλούνται με λουκέτο και για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη καταργηθεί στους δήμους, δεν δείχνει έμπρακτα την ίδια σπουδή και ευαισθησία; Πολύ περισσότερο που αφορά χιλιάδες εργαζομένους που οδηγούνται σε απόλυση αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των ΟΤΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι Η ΚΕΔΕ σε χθεσινό ψήφισμά της για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα υποστηρίζει ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την καταρχήν συμφωνία» και ζητά «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.