Με στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Οκτωβρίου, για τη χορήγηση στο «Ερρίκος Ντυνάν» ασφαλιστικής ενημερότητας για έναν ακόμη μήνα (31/1/2014), καθώς και προστασία από κατασχέσεις πιστωτών για το ίδιο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, «έχουμε βάσιμες πληροφορίες πως ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης του γνωστού δανείου από την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς -κάτι που είναι στην ουσία η αφετηρία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου. Αυτό μπορεί το επόμενο διάστημα να μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση, για τη λειτουργία του Ιδρύματος και του συγκεκριμένου νοσοκομείου».

Το Ίδρυμα είναι ολοφάνερο ότι είναι αιχμάλωτο των πιστωτών του -και μέχρι σήμερα, παρ' όλο που πέρασε ενάμισης χρόνος συζητήσεων και τρία χρόνια δημοσιότητας των προβλημάτων, δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι πιστωτές, σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς, ζητώντας να γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στο Ίδρυμα. 

Κατά τη συζήτηση της Πράξης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί για την τελική του στάση, δεδομένου ότι η τροπολογία εξασφαλίζει τουλάχιστον συνθήκες για είσπραξη δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες. 

Η τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, υπήρξε αρνητική, τόσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή της κυβέρνησης σε μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (την 24η μέσα σε ένα χρόνο), όσο και με την πρόταξη του επιχειρήματος πως η παράταση της εκκρεμότητας δεν συνιστά λύση για το Ίδρυμα.

«Όταν έχει εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ανακόλουθοι και να πούμε στους εργαζόμενους πως 'κακώς συνεχίσατε να υπάρχετε και κακώς παίρνετε την ασφαλιστική κάλυψη για να έχετε τις συναλλαγές σας με τον ΕΟΠΥΥ και τους προμηθευτές'» απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. 

«Το να μην κυρώνεις πολλές Πράξεις είναι ένα θέμα, αλλά το να μην δέχεσαι καμία, είναι μια στάση που δεν μπορεί να ισχύει στο πλαίσιο που κινούμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει εκ του ασφαλούς» κατέληξε.

Οι εισηγητές όλοι, ήσαν σαφείς: Κανείς δεν θέλει να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο χριστουγεννιάτικα. Δεν έχει νόημα η αρνητική ψήφος, πλην της αποφυγής ανάληψης κάποιας ευθύνης, σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Θετική ψήφο έδωσε η ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε επιφυλαχθεί αρχικώς για την τελική της απόφαση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Β.Οικονόμου, υποστήριξε πως «πέραν των τριών λύσεων που μας υποδεικνύονται -ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος, πλήρη κρατικοποίηση και λουκέτο- εμείς αντιπροτείνουμε να αναλάβουν τη λειτουργία της μονάδας οι εργαζόμενοι, με κρατική στήριξη και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων».

Ο αγορητής των ΑΝΕΛ, Π.Μελάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει, καθώς οι συνεχείς Πράξεις δεν επιφέρουν καμία βελτίωση της θέσης του νοσοκομείου.

«Η διάσωση μπορεί να γίνει είτε με επενδυτή, με την προϋπόθεση να κρατήσει τους εργαζόμενους, είτε να περάσει το νοσοκομείο σε άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, υπό τη σκέπη του 'Ερυθρού Σταυρού'» υποστήριξε ο κος Μελάς.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ.Λαμπρούλης διαπίστωσε «χρεοκοπία της μεικτής οικονομίας και του 'μοντέλου Ντυνάν', το οποίο όλες οι κυβερνήσεις στήριζαν ως πρότυπο λειτουργίας και για τα άλλα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα».

Για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο Δ.Κουκούτσης ζήτησε να περάσει το νοσοκομείο στο ΕΣΥ, εκτιμώντας πως «δεν προκύπτει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επειγούσης και απρόβλεπτης ανάγκης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του, αλλά μόνιμη κάλυψη του Ιδρύματος από τους πιστωτές του».