Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Φωτιές έχει ανάψει στα δημοτικά γραφεία της χώρας, η μελέτη του υπουργείου εσωτερικών, βάσει της οποίας υπολογίζονται με στοιχεία του περασμένου Καλοκαιριού 3.708 παραπανίσιοι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, οι λήξεις συμβάσεων και οι διαθεσιμότητες που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε.

Το «πανηγύρι» άρχισε όταν χθες λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έφτασε στους δήμους η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου. «Σας στέλνω συνημμένη τη μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών», έγραφε ο κ. Γρηγοράκος, παραδεχόμενος ότι «χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013»!

Το… παράδοξο εντόπισε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας: «Σήμερα το πρωί, στις 9.30, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Γρηγοράκο παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για το Δήμο Αθηναίων ήταν του Ιουνίου 2013 και όχι τα σημερινά (δεν έχουν υπολογιστεί δηλαδή συνταξιοδοτήσεις, αποχώρηση 1.000 δημοτικών αστυνομικών και 315 σχολικών φυλάκων). (…) Το αυθαίρετο σημερινό συμπέρασμα, ότι «περισσεύουν» 665 εργαζόμενοι, ανατρέπεται ριζικά».

ΠΟΕ - ΟΤΑ: «Με λάθος στοιχεία βγάζουν πλεονάζον προσωπικό»

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταγραφή δείχνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει χάσει κάθε αίσθημα ευθύνης και αντίληψης για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους) Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε πολλοί και δεν χρειαζόμαστε τόσοι εργαζόμενοι στους δήμους, έχουν χρησιμοποιήσει επί τούτου λάθος στοιχεία. Δεν έχουν βάλει στον λογαριασμό τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς που τους έδιωξαν, δεν έχουν υπολογίσει τους συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, δεν έχουν “θυμηθεί” εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν».

«Οι δήμοι δεν είναι μπακάλικα, ούτε ψιλικατζίδικα. Προσφέρουν υπηρεσίες και γι’ αυτό θα έπρεπε αναλόγως να αντιμετωπίζονται», καταλήγει ο κ. Μπαλασόπουλος.

ΣΕΔΑ: «Με μαντεψιές προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς βρίσκει πλεονάζον προσωπικό»

Ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, η -βασισμένη σε μη ισχύοντα στοιχεία- μελέτη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, υπολογίζει 667 άτομα πλεονάζων προσωπικό.

«Έχει ξεχάσει ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2013 έχει φύγει τόσος κόσμος με σύνταξη και μετατάξεις και επιπλέον πάνω από 2.000 εργαζόμενοι με την διαθεσιμότητα. Έχει ξεχάσει ότι η Αθήνα είναι πρωτεύουσα νομού και δεν της δίνει το μπόνους που προβλέπει η αξιολόγηση. Μετράει και τους συμβασιούχους, αλλά θεωρεί ότι αυτή η κατηγορία δε μπορεί να μπει στην κινητικότητα. Έχει κάνει ένα σωρό υπολογισμούς με λανθασμένα στοιχεία, σε τέτοιο βαθμό που κάνουμε μαντεψιές για να καταλάβουμε πώς κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα», καταγγέλλει μέσω του newpost o πρόεδρος του ΣΕΔΑ (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων), Βασίλης Πολυμερόπουλος.

Η βόμβα που απασφάλισε ο κ. Γρηγοράκος έχει προκαλέσει τέτοια αναστάτωση στα δημοτικά γραφεία, ώστε «από το πρωί ο κόσμος είναι “στα κάγκελα”. Κανείς δεν έχει μυαλό να δουλέψει. Όλοι κυκλοφορούν με μπλοκάκι και μολύβι και υπολογίζουν και ρωτάνε αν θα χάσουν τη δουλειά τους», περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γρηγοράκος στην επιστολή του, η εφαρμογή της μελέτης δεν προβλέπει απολύσεις ή διαθεσιμότητες, παρά μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις.

ΣΕΔΑ: «Λέει ψέματα ο κ. Γρηγοράκος ότι δήθεν δεν θα απολυθεί κόσμος»

«Λέει συνειδητά ψέματα», του απαντούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, ο πρόεδρός τους, κ. Πολυμερόπουλος, προκαλεί τον αναπληρωτή υπουργό «να μας εξηγήσει, σε ποιο δήμο υπάρχει ανάγκη από 765 άτομα και θα μπορέσει να τα μετακινήσει εκεί, αφού μόνο από εμάς, το δήμο Σπάτων και Αιγάλεω, τόσους υπολογίζει ως πλεονάζων; Λέει συνειδητά ψέματα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει μελέτης του δήμου Αθηναίων, που εκπονήθηκε τον Ιούνιο του 2013, υπήρχαν τότε ελλείψεις περίπου 400 ατόμων. «Μάλιστα τότε, ο δήμος είχε γνωστοποιήσει τα στοιχεία στο υπουργείο και ανεπίσημα τα είχαν δεχτεί, αφού μας έβαλαν να την παρουσιάσουμε ως πρότυπο αξιολόγησης και σε άλλους δήμους», υποστηρίζει ο κ. Πολυμερόπουλος.

Έκτοτε η εσωτερική αξιολόγηση του δήμου έμεινε στα συρτάρια, με αποτέλεσμα σήμερα το υπουργείο να μιλάει για 667 μη χρειαζούμενους εργαζόμενους, ενώ ο δήμος από την πλευρά του να κάνει λόγο για ελλειμματικό προσωπικό περίπου 600-650 ατόμων, κυρίως στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες.