«Γονατογράφημα» χαρακτήρισε ο γγ του δήμου Αθηναίων Θεόδωρος Λιβάνιος τη μελέτη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου για την εθελοντική, διαδημοτική κινητικότητα, κατά τη συνεδρίαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ο αλγόριθμος του κ. Γρηγοράκου και η μελέτη κάνουν το εξής καταπληκτικό λογικό άλμα: Όσες περισσότερες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις υπάρχουν στους δήμους της ίδιας πληθυσμιακής τάξης, ο δήμος Αθηναίων εμφανίζει πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα κατά 667 άτομα. Αν, για παράδειγμα, από τον Ιούνιο, που έχει στοιχεία η υποτιθέμενη μελέτη, στους δήμους άνω των 100.000 έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης το 30% του προσωπικού, τότε και πάλι από το δήμο Αθηναίων των υποτιθέμενων 4.500 και όχι 7.000 υπαλλήλων το πλεονάζον είναι και πάλι 667 υπάλληλοι».

Όπως σημείωσε, ο αλγόριθμος μοριοδοτεί αυθαίρετα τους δήμους με κριτήρια που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα και επιβραβεύει τους δήμους που προέκυψαν από συνένωση άνω των 6 δήμων, καθώς εκεί δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας στο ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης, επισήμανε ότι η μελέτη «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Δηλαδή, μαζί με το δήμο Αθηναίων, την πρωτεύουσα της χώρας, ομαδοποιεί τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα, το Μενίδι, τον Εύοσμο, τα Γιάννενα, τα Χανιά, την Κέρκυρα, το Βόλο, τη Ρόδο και τη Νίκαια. Δηλαδή, αναγνωρίζει ότι ο δήμος Αθηναίων με τους ανωτέρω άλλους δήμους οφείλει να έχει την ίδια αναλογία υπαλλήλων ανά 1.000 κατοίκους. Και αγνοεί επιδεικτικά ότι πρόκειται για την πρωτεύουσα της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Αγνοεί ότι στα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων εξυπηρετούνται όχι μόνο δημότες της Αθήνας, αλλά της Αττικής και της χώρας. Και θεωρεί ότι τέσσερα εκατομμύρια εργασίες ετησίως εκτελούνται στα ΚΕΠ από πλεονάζοντες υπαλλήλους. Αγνοεί ότι η Αθήνα έχει στα όρια της νοσοκομεία, όπου εξυπηρετούνται πολίτες από όλη τη χώρα».

Σημείωσε ότι ο δήμος Αθηναίων προχώρησε σε αξιολόγηση των δομών του, την οποία κατέθεσε στην επιτροπή (στην οποία συμμετείχαν Γενικοί Διευθυντές του υπουργείου, Διευθυντές, μέχρι και στελέχη της Task Force). Η μελέτη κρίθηκε τόσο καλή, σημείωσε, ώστε ορίσθηκε ως πρότυπο αξιολόγησης και παρουσιάσθηκε σε όλους τους δήμους της χώρας. «Τα Νομικά Πρόσωπα μειώθηκαν από 18 σε 12, οι διευθύνσεις από 34 σε 23. Και τελικά δεν την έλαβαν καθόλου υπόψη τους. Αισθανόμαστε κορόιδα που κάναμε αυτή τη μελέτη. Η εργασία δεν αξιολογήθηκε καθόλου από τον αναπληρωτή υπουργό».

Και κατέληξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δήμων παρουσιάζουν στη μελέτη Γρηγοράκου πλεονάζον προσωπικό. Ιδίως οι δήμοι του Νομού Αττικής. Οπότε στην περίπτωση που εφαρμοζόταν «σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι θα αναγκαζόντουσαν ή να απολυθούν ή να μεταναστεύσουν εσωτερικά».