Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Ποινική δίωξη σε βάρος εννιά ατόμων, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος από κοινού και κατ' εξακολούθηση, ασκήθηκε σε βάρος υπαλλήλων του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΠΕΚΩ) και τραπεζικών υπαλλήλων. 

Από την έρευνα της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου αλλά και από το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, προέκυψε ότι, σε στοιχεία που αφορούν ένα μόνο τρίμηνο του 2012, προκύπτει ζημία άνω των 150.000 ευρώ για το Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν στήσει ένα κύκλωμα μέσω του οποίου δίδονταν χρήματα από το ΤΑΥΠΕΚΩ για ανύπαρκτες παθήσεις σε ασφαλισμένους που ήταν μη δικαιούχοι (πχ έχουν εντοπιστεί 900 ενέσεις οστεοπόρωσης μόνο για ένα τρίμηνο). Οι δικαστικές πηγές τονίζουν, ωστόσο, ότι η ζημία για το Δημόσιο να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού το 2012 είχε ξεσπάσει φωτιά στα γραφεία του ΤΑΥΠΕΚΩ  (έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία έπειτα υπόνοιες εμπρησμού από την Πυροσβεστική).

Σε όλη αυτήν την κομπίνα οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι ακολούθησαν την πρακτική της απάτης στον Οίκο Ναύτου, δηλαδή χρησιμοποιώντας ξανά τα χρηματικά εντάλματα για να ξαναεισπράξουν από το Δημόσιο τα επίμαχα ποσά.