Στο θέμα της κινητικότητας των 321 υπαλλήλων στο δήμο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου υπογράμμισε ότι, πρόκειται για μελέτη και όχι πράξη εφαρμογής ή εγκύκλιο ή απόφαση, που περιλαμβάνει μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από εθελούσιες και δεν προβλέπονται ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι, πρόκειται για μια μελέτη της Πολιτείας, η οποία εκπονήθηκε με βάση όσα συμφωνήθηκαν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την ενδοδημοτική κινητικότητα.

«Αυτό που ήρθε στους δήμους είναι μελέτη και όχι πράξη εφαρμογής. Η ΚΕΔΕ απαίτησε να γίνουν διαδημοτικές μετακινήσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε την ενδοδημοτική κινητικότητα».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» Κώστας Καζαντζίδης ανέφερε ότι, ο ίδιος και η παράταξή του θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους, στις δικαστικές αίθουσες ή όπου αλλού χρειαστεί για το δικαίωμά τους στην εργασία.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης», Γιάννης Δελής, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, «η ενδοδημοτική ή διαδημοτική κινητικότητα δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, αλλά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία τώρα «βγάζει την ουρά της απ' έξω. Στόχος είναι να έρθουν οι ιδιώτες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης χαρακτήρισε την ενδοδημοτική κινητικότητα «ζωτικό νέο ψέμα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» Μάκης Στεργίου απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις παρατάξεις να στηρίξουν από κοινού τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, σημείωσε ότι υπάρχει - από πλευράς δημάρχου -αποδοχή της απομάκρυνσης των υπαλλήλων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Βίκου Νάκου, που κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να μη δεχθεί άλλες περικοπές δημοτικών υπαλλήλων και να βοηθήσει προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών του κεντρικού δήμου. Σύμφωνα με την ίδια, το 2011 απασχολούνταν στον δήμο περίπου 5000 άτομα και σήμερα ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 3300 άτομα.