Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Ταξίδευαν όλη τη νύχτα και στις 8 το πρωί αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη (ίσως και περισσότεροι, όπως λένε οι συνδικαλιστές τους), οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην περάσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, στον οποίο εντάσσονται και τα αγροτεμάχια.

«Ως αγρότες μπαίνουμε μπροστά, κορυφώνουμε την κινητοποίηση και καλούμε όλους τους κατοίκους των Αθηνών στο πλευρό μας, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ερχόμαστε με σκοπό να αποτρέψουμε την ψήφισή του», διαμηνύει μέσω του newpost o Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Ηρακλείου Κρήτης.

Βάσει του προγραμματισμού του παναγροτικού συλλαλητηρίου, τα πούλμαν των Κρητικών φτάσουν στο Σύνταγμα περίπου στις 9. Τα πανό των αγροτών θα αναφέρονται στον «κατάφορα άδικο φόρο, που δε μπορεί να σηκώσει ο κόσμος», όπως λένε οι ίδιοι.

Από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κλάδο, θα κρατήσουν τους αγρότες σήμερα στα σπίτια τους, αν και ήδη υπάρχουν διεργασίες για ξεχωριστές κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείονται και τα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

«Έχουμε προγραμματίσει νέα πανελλαδική συνάντηση στις 19 Ιανουαρίου, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τότε θα οριστικοποιήσουμε τη μορφή των κινητοποιήσεων. Δεν αποκλείεται να πάμε και σε μπλόκα», αποκαλύπτει στο newpost o Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με την επισήμανση ότι «εδώ και ένα μήνα ζητάμε συνάντηση με το υπουργείο και δεν μας έχουν δεχτεί».