Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Ανάμεσα σε 267 φωτογραφίες από όλο τον κόσμο που αποτυπώνουν στιγμές πόνου, δολοφονίες αμάχων, εικόνες αλληλεγγύης, αγάπης, οδομαχιών και επεισοδίων, ανέχειας και φτώχειας, βρίσκονται και τρία ελληνικά στιγμιότυπα που η Wall Street Journal έκρινε ότι σημάδεψε τη χρονιά που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα επέλεξε την φωτογραφία του Reuters του Γιάννη Κολεσίδη από τις 22 Φεβρουαρίου, όταν στην Αθήνα προκλήθηκαν τόσο σοβαρά προβλήματα από τις πλυμμήρες που μια νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της όταν στο Χαλάνδρι εγκλωβίστηκε από τα νερά στο αυτοκιίνητό της. Στην εν λόγω φωτογραφία ωστόσο αποτυπώνεται η αγωνιώδης προσπάθεια ενός άνδρα να σώσει μια κοπέλα που την έχουν παρασύρει τα ορμητικά νερά στο Χαλάνδρι.

Από της φωτογραφίες της χρονιάς δεν λείπουν και οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή. Οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών αλλά και των βουλευτών του κόμματος έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι συγκλόνισαν την ελληνική κοινη γνώμη και όχι μόνο καθώς φαίνεται. Η WSJ επέλεξε την φωτογραφία με τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, να φορά χειροπέδες μετά τη σύλληψή του για σύσταση εγκληματικής ομάδας και να οδηγείται στον Εισαγγελέα από όπου και αποφασίστηκε η φυλάκισή του. Η φωτογραφία είναι από τις 2 Οκτωβρίου από την Λουίζα Γιουλιαμάκα.

Τέλος, στην λίστα βρίσκεται και η φωτογραφία της υπαλλήλου της Βουλής που επιχείρησε να καθαρίσει τον θόλο του Κοινοβουλίου από τα νερά έπειτα από έντονη βροχόπτωση στις 22 Φεβρουαρίου και σώθηκε από θαύμα αφού μέρος του τρούλου υποχώρησε. Η φωτογραφία είναι του Παντελή Σαίτα.