Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία «πράσινου» διαμετακομιστικού Κέντρου Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών δυτικά του σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης (περιοχή Σφαγείων) με την αξιοποίηση του δικτύου του ΟΣΕ υπέγραψαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Αθανάσιος Σχίζας, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα παραχωρήσει χώρο 17 στρεμμάτων έναντι μηνιαίου τιμήματος στο δήμο, προκειμένου να κατασκευαστούν κτιριακές εγκαταστάσεις και μια ειδική χοάνη μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών από τα απορριμματοφόρα στα τρένα, τα οποία θα μεταφέρουν το υλικό στο κέντρο διαλογής στη Σίνδο. Ο σταθμός θα αρχίσει να λειτουργεί, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Παπάς, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης συμφωνίας για τη δημιουργία ενός «πράσινου» διαμετακομιστικού σταθμού ανακύκλωσης αναφέρθηκε ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας την πολύ μεγάλη οικονομία σε καύσιμα, αφού τα απορριμματοφόρα δε θα χρειάζεται να κάνουν όλη τη σημερινή διαδρομή το καθένα ξεχωριστά, και υπογράμμισε ότι το τρένο είναι «φθηνό, γρήγορο και οικολογικό μέσο» μεταφοράς υλικών. Τόνισε επίσης ότι είναι και μια συμβολή στο περιβάλλον αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στόχου για ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ποσοστό 50% μέχρι το 2020.

«Είναι μια καινοτόμα δράση και ήδη, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους δήμους που ζητούν να συμμετάσχουν και αυτοί. Θα προσπαθήσουμε να γενικεύσουμε αυτή την πρωτοβουλία σε όλο τον άξονα του δικτύου που διέρχεται από τους ενδιαφερόμενους δήμους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Σχίζας.