Παράταση μέχρι νεωτέρας πήρε η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά στις "μετακινήσεις αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή από περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω καταρροϊκού πυρετού".

Όπως αναφέρει με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη η συγκεκριμένη εγκύκλιος επεκτάθηκε σε όλα τα αιγοπρόβατα ασχέτως ηλικίας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Σπύρου Γαληνού ο οποίος επισήμανε ότι η κτηνοτροφία της εκλογικής περιφέρειάς του από τον Οκτώβριο του 2008 πλήττεται από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, με συνέπεια την απώλεια παραγωγής λόγω θανάτου των ζώων και της απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα). Ενόψει του Πάσχα, ο βουλευτής ζήτησε να εκδοθεί εγκαίρως εγκύκλιος για τη μεταφορά των ζώντων ζώων αποκλειστικά για σφαγή.

Όπως διευκρινίζεται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων (Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων) του υπουργείου, εκτός από την εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών στα ζώα που μετακινούνται, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα θα πρέπει να εφαρμόζονται (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία αυτά μεταφέρονται στον τόπο φόρτωσης (εντός της περιοχής που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα) και σε κάθε περίπτωση πριν από την αναχώρηση τους από περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω καταρροϊκού πυρετού.

Επιπλέον, για την μεταφορά δεν θα πρέπει να έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών από την ημερομηνία αποστολής.