Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, η διμερής συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος τομέων όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, η πορεία του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «INTERREG», η εξέλιξη του προγράμματος «TRIGGER» το οποίο ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας σε νέους επιστήμονες στην αγορά εργασίας των δυο χωρών και η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα θα προεδρεύει στην Ε.Ε., βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο Διοικητήριο, της Υπουργού Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας, Ανέλια Κλεισάροβα με τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

Οι δυο υπουργοί εστίασαν στις νέες οδούς συνεργασίας που διανοίγονται μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης και της οικονομίας, ενώ έκαναν ειδική αναφορά στην «εγκάρδια σχέση στρατηγικής σημασίας», όπως είπαν, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο λαών προς όφελος της ειρήνης και των Βαλκανίων.

«Η διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι υποδειγματική» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καράογλου, τονίζοντας ότι «δυο φιλικοί λαοί δεν μπορούν να έχουν κλειστή την πόρτα ο ένας στον άλλον και πως η ειρηνική συνύπαρξη και η αγαστή συνεργασία των δυο χωρών εκφράζει με κάθε ειλικρίνεια την επιθυμία Ελλήνων και Βουλγάρων να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στη Ν.Α. Ευρώπη».

Τέλος, η κα. Κλεισάροβα τόνισε από την πλευρά της πως «οι γέφυρες φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας βασίζονται πάνω σε γερά θεμέλια, λειτουργώντας ως μέσο αλληλογνωριμίας και αλληλεκτίμησης των λαών».