Νέο κύκλο κινητοποιήσεων κατά του έργου της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία θα ξεκινήσει το Δίκτυο 50 φορέων της ευρύτερης περιοχής, όπως επισημάνθηκε στην αποψινή εκδήλωση στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο χώρο κατασκευής του έργου, ενώ την Δευτέρα το Δίκτυο των Φορέων θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όπου θα συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μιχάλης Σπάσος, υπογράμμισε ότι οι δήμοι Θέρμης και Λαγκαδάς εξέφρασαν πρόσφατα την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης στην περιοχή τους και συμμερίζονται τη θέση του Δικτύου για αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων

Την αντίθεση του στη δημιουργία του «φαραωνικού», όπως τον χαρακτήρισε ΣΜΑ της Ευκαρπίας, ο οποίος προβλέπεται να δέχεται σχεδόν το σύνολο των απορριμάτων της πόλης εξέφρασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μηνάς Μοναστηρίδης.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να επαναχαρακτεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμάτων και να προβλεφθούν ΣΜΑ που θα δέχονται τα απορρίμματα ενός ή δύο δήμων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους για τους ΟΤΑ και των τελών για τους πολίτες.

Ο κ. Μοναστηρίδης σημείωσε ότι τυχόν ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων θα προκαλέσει αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον μια και, όπως είπε, ο εργολάβος θα «θυσιάσει» τους περιβαλλοντικούς όρους για να μεγιστοποιήσει το κέρδος.

Την ανάγκη για εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων επισήμανε ο χημικός περιβάλλοντος, Κώστας Νικολάου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστα από αυτά να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και έτσι οι ΣΜΑ θα αχρηστευτούν.

Υπογράμμισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων από 500 στα 400 κιλά ανά κάτοικο, οπότε θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Την αντίθεση της στην κατασκευή του ΣΜΑ εξέφρασε και η Περιβαλλοντική Ομάδα του γενικού λυκείου Ευκαρπίας.