Την παρατεταμένη νοσηλεία, επί ακριβώς δύο χρόνια, εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς στο νοσοκομείο Γεννηματάς, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για ασφαλισμένο του ΙΚΑ, ο οποίος -όπως καταγγέλθηκε- εισήλθε στο νοσοκομείο στις 21 Δεκεμβρίου 2011 και εξακολουθεί να νοσηλεύεται ως και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η μέση νοσηλεία στο ΕΣΥ είναι περίπου 4 ημέρες και για τα βαρύτερα περιστατικά δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες.

Η καταγγελία, που επιβεβαιώθηκε, έφερε στο προσκήνιο το θέμα της μακρόχρονης νοσηλείας ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά), μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση.

«Συνήθως οι παθολογικές και νευρολογικές κλινικές αντιμετωπίζουν περιστατικά μακρόχρονης νοσηλείας», είπε η πρόεδρος των γιατρών, διευκρινίζοντας ότι οι ασθενείς μεταφέρονται σε κλινικές μακρόχρονης νοσηλείας, με διαδικασίες που είναι γνωστές.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τηλεφωνική παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που κρίνει την ανάγκη νοσηλείας ενός ασθενούς, αν και ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει εάν τα χρήματα του ΕΣΥ τυγχάνουν ορθής διαχείρισης.

Με αφορμή το περιστατικό, εκδόθηκε εγκύκλιος, βάσει της οποίας καλούνται τα νοσοκομεία να ενημερώσουν για περιπτώσεις ασθενών που νοσηλεύονται πάνω από το μέσο όρο ημερών, ενώ αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο τα οικονομικά κάθε νοσοκομείου.