Ένα άρθρο του μόνιμου ανταποκριτή του BBC στην Ελλάδα  Mark Lowen προσπαθεί να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και την ψυχολογία του λαού. Με τίτλο «αχτίδες ελπίδας για την Ελλάδα»,αναφέρεται συμβολικά στην ομορφιά του φωτός της Αθήνας. 

Γράφει πως οι προβλέψεις για το 2014 για την ανάπτυξη και την ανεργία είναι  θετικές, «οι Έλληνες όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολύ δύσκολες μέρες μπροστά τους». 

«Η εξάντληση των τεσσάρων χρόνων της κρίσης γίνεται χειρότερη, όμως η Ελλάδα προχωράει» και αναφέρεται στο εντυπωσιακό για εκείνον όταν «ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, όταν το Σύνταγμα καιγόταν από τις μολότοφ και τα δακρυγόνα, με τους βουλευτές να διαφωνούν με τις ώρες για τις νέες περικοπές, με τις Βρυξέλλες να συζητούν για το πώς μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, ακόμη και τότε, αυτή η χώρα προχωρούσε. Τα μαγαζιά ήταν πάντα ανοιχτά, οι καφετέριες γεμάτες, τα γραφεία λειτουργούσαν, οι τουρίστες κατέφταναν».

Ο Mark Lowen επισημαίνει στου αναγνλωστες του πως παρά τις συνέπειες της κρίσης «η Ελλάδα λειτουργεί. Η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και οι φετινές διαδηλώσεις ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν καθόλου βίαιες. [...] Η σπουδαιότητα της ελληνικής οικογένειας έχει προστατέψει πάρα πολλούς. Και οι άνθρωποι εδώ αγαπούν τη ζωή: ακόμη κι αν κάποιοι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, ακόμη απολαμβάνουν το κλίμα, τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της χώρας». 

Δεν παραλείπει να επισημάνει πως «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που σιωπηρά υποστηρίζουν ότι συμβαίνει» παραθέτοντας τα λόγια ενός αθηναίου δικηγόρου.« Η κρίση αλλάζει την Ελλάδα προς το καλύτερο. Το δημόσιο, των πολλών αργόσχολων χωρίς προσόντα μεταμορφώνεται. Οι Ελλήνες μαθαίνουν να ζουν με ότι διαθέτουν. Η φοροδιαφυγή δεν είναι πια αποδεκτή. Μια νέα κουλτούρα αλληλεγγύης δημιουργείται, ένα αίσθημα ότι το περνάμε όλοι μαζί αυτό», του λέει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο καταλήγει πως « στα χαρτιά, τα νούμερα φαίνονται καλύτερα και η κυβέρνηση λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν, η ύφεση θα τελειώσει και η ανεργία θα αρχίσει να πέφτει. Όμως, ενώ ακόμη 12 πολύ δύσκολοι μήνες τελειώνουν για την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το εκπληκτικό φως του ηλιοβασιλέματος της Αθήνας σηματοδοτεί αχτίδες ελπίδας».