Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ήταν οι τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε αρκετές πόλεις της χώρας το Σαββατοκύριακο. 

Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο ρύπος ξεπέρασε κατά 4 φορές το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, το Σάββατο το βράδυ ενώ υψηλές συγκεντρώσεις υπήρχαν μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στη Θεσσαλονίκη, τα μικροσωματίδια έφτασαν έως και 3 φορές πάνω από τα όρια ενώ υψηλές συγκεντρώσεις είχαμε στην Αττική στο Μαρούσι και στη Λυκόβρυση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις ημέρες που θα υπάρχει έντονη αιθαλομίχλη άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Έκκληση των γιατρών για λήψη μέτρων για την αιθαλομίχλη

Την έντονη ανησυχία της ιατρικής κοινότητας για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία. 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καλεί άμεσα τα Υπουργεία Υγείας-Περιβάλλοντος και Οικονομικών να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ρύπανσης από την αιθαλομίχλη, που δημιουργεί άμεσα και έμμεσα προβλήματα στην Υγεία των Πολιτών, την οποία οφείλουν να σεβαστούν, να προασπίσουν και να διαφυλάξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΠ. 

«Επιτέλους ας προστατεύσει η Πολιτεία τους Πολίτες της. Το κόστος της επιμονής στη μη εφαρμογή των μέτρων που σας έχουμε ζητήσει, είναι πολύ μεγαλύτερο από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ζητάμε έκτακτη σύγκλιση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη μέτρων, καθώς και την άμεση πληροφόρηση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε 24ωρη βάση, τόσο για τις τιμές των ρύπων της αιθαλομίχλης, όσο και για τη λήψη μέτρων» καταλήγει η ανακοίνωση.