Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Μακαρόνια, πετρέλαιο ή και ρούχα, πήραν φέτος οι εργαζόμενοι, αντί για επίδομα Χριστουγέννων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο 14ος μισθός καταβλήθηκε για… λίγο. Το νέο κόλπο που υιοθέτησαν φέτος οι εργοδότες είναι η πίστωση των λογαριασμών των υπαλλήλων τους, προκειμένου να είναι καλυμμένοι έναντι του νόμου και στην συνέχεια απαίτησαν τα χρήματα πίσω από τους εργαζόμενους!

Με την προθεσμία της καταβολής του Δώρου των Χριστουγέννων, να έχει εκπνεύσει από χθες Κυριακή, οι καταγγελίες εργαζόμενων που δεν το πήραν, παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Βάσει των στοιχείων της ΓΣΕΕ, 25% περισσότεροι εργοδότες σε σχέση με πέρσι, προέβησαν σε κάθε λογής τερτίπι, προκειμένου να απαλλαγούν ανέξοδα από την υποχρέωση.

«Εκμεταλλεύονται την κρίση και τις συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στην αγορά εργασίας και είτε δεν καταβάλλουν καθόλου το δώρο, αλλά ζητούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι το έχουν πάρει, είτε το δίνουν σε είδος. Υπήρχαν και περιπτώσεις που το έβαλαν στην τράπεζα, για να φαίνεται ότι έγινε η κατάθεση και μετά το ζήτησαν πίσω», αποκαλύπτει στο newpost ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλώνουν σε «πλήρη επιφυλακή» για τη μη νόμιμη καταβολή του Δώρου, ωστόσο στην πράξη ο εργαζόμενος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα ασφυκτικό δίλλημα. «Ο εργαζόμενος πρέπει να καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας τη μη καταβολή του Δώρου, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν γιατί ξέρουν ότι την επόμενη μέρα θα είναι απολυμένοι», επισημαίνει ο κ. Κιουτσούκης, συμπληρώνοντας ότι «η ΓΣΕΕ δυστυχώς δε μπορεί να αξιοποιήσει μία ανώνυμη ή ανεπίσημη καταγγελία εργαζόμενου».

Από το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, περίπου 800.000 παραμένουν απλήρωτοι από ένα έως και δώδεκα μήνες, βάσει των στοιχείων του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ. Μάλιστα, οι περιπτώσεις καθυστερημένων οφειλών έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ η περσινή καθυστέρηση τριμήνου, σήμερα έχει φτάσει στο εξάμηνο.

Στις… καλύτερες των περιπτώσεων, η «εθελοντική» εργασία, θα συνοδεύεται από μπόνους στέγης και τροφής! «Κυκλοφορούν ήδη αγγελίες που ζητούν εργαζόμενους χωρίς αμοιβή, με αντάλλαγμα παροχή διατροφής και στέγης», υποστηρίζει ο κ. Κιουτσούκης.

Κατά τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, «τα χειρότερα έρχονται», ενώ είναι ενδεικτικό ότι ήδη το 80% των συμβάσεων που υπογράφονται, είναι ατομικές.