Γράφει η Σταυριανή Καραμανίδη

Τα ακριβή στοιχεία μέτρησης της αιθαλομίχλης, για το Σαββατοκύριακο που πέρασε, θα ορίσουν τελικά εάν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, θα χρεωθούν ή όχι για το ρεύμα που κατανάλωσαν το 48ωρο.

Η κοινή υπουργική απόφαση για «δωρεάν ρεύμα» κατά τις ημέρες που παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω της αυξημένης χρήσης τζακιών, υπεγράφη και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ουσιαστικά η απόφαση για παροχή δωρεάν ρεύματος, είναι σε ισχύ και ενδεχομένως να αφορά και το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από λεπτό σε λεπτό αναμένονται οι επίσημες τελικές μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες σήμανε ο συναγερμός του διημέρου.

Τα πρώτα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ, έδειχναν υπέρβαση του ορίου ασφαλείας σε σταθμούς της Αττικής, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες της 22ας και 23ης Δεκεμβρίου.

Παρότι δεν διευκρινίστηκε από τον υπουργό, ποιο είναι το όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πάνω από το οποίο θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα, πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ως όριο θα υπολογίζεται το επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» των 150 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Επιπλέον, το μέτρο του δωρεάν ρεύματος θα εφαρμόζεται για τις διπλάσιες ημέρες από όσες χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δηλαδή, αν το υπουργείο ΥΠΕΚΑ εκδώσει ανακοινώσεις για πέντε ημέρες, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου δεν θα χρεωθούν την κατανάλωση ρεύματος για δέκα ημέρες.