Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση για την παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες της αιθαλομίχλης να υπεγράφη και «ουσιαστικά να είναι ήδη εν ισχύ», ωστόσο, το ρεύμα που καταναλώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα χρεωθεί κανονικά στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις ακριβείς μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για την Αττική, όπως τις παρουσιάζει συνολικά το newpost, δεν υπήρξε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να «χτυπήσει» ο «κόκκινος συναγερμός» και κατ’ επέκταση να σταματήσει να χρεώνει το ρολόι της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, στο σταθμό της Λυκόβρυσης καταγράφηκαν το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 88 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ένδειξη έπεσε στα 36 μικρογραμμάρια.

Αντίστοιχα στο σταθμό της Αριστοτέλους, οι μετρήσεις ήταν 101 και 71 μικρογραμμάρια για το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα.

Ακόμη και στο σταθμό του Αμαρουσίου, όπου καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή των 102 μικρογραμμαρίων το Σάββατο, δεν ξεπεράστηκε το όριο συναγερμού των 150, ενώ η ένδειξη έπεσε την Κυριακή στα 85.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι το ρεύμα που καταναλώθηκε από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου, θα χρεωθεί κανονικά.

Πώς θα υπολογίζεται η έκπτωση

Το μέτρο του δωρεάν ρεύματος θα εφαρμόζεται για τις διπλάσιες ημέρες από όσες χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αθήνα και οι Περιφέρειες για την υπόλοιπη επικράτεια.

Δηλαδή, αν το ΥΠΕΚΑ εκδώσει ανακοινώσεις για υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων για πέντε ημέρες, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου δεν θα χρεωθούν την κατανάλωση ρεύματος για δέκα ημέρες.

Όπως διευκρίνισε το γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος στο newpost, το ποσό της έκπτωσης θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου της κατανάλωσης.

Αν για παράδειγμα η κατανάλωση ενός νοικοκυριού, που έχει υπαχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι 60 ευρώ για 60 ημέρες, η μέση ημερήσια χρέωση είναι ένα ευρώ. Αν υπάρχει υπέρβαση ρύπανσης μία ημέρα κατά τη διάρκεια των 60 ημερών (διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της έκδοσης δύο λογαριασμών), θα αφαιρεθούν δύο ευρώ.