Μόνο προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν προσφέρει το καινούριο νομοσχέδιο της δικομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, που κάνει λόγο για ωφελούμενα μόνο τρία στα δέκα νοικοκυριά και όχι εννέα στα δέκα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Λόγω των σωρευτικών προϋποθέσεων  και των περιορισμών που θέτει, προσφέρει μία αναιμική προστασία σε πολύ περιορισμένες ομάδες δανειοληπτών, που ποσοστιαία υπολογίζονται περίπου στο 30% και όχι στο 90% που ψευδώς ισχυρίζεται ο υφυπουργός ανάπτυξης κύριος Χατζηδάκης ότι προστατεύονται», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος των δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός, προβλέπει «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα», ο οποίος θα προκληθεί από «το πρώτο στάδιο και βήμα της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών», που ήδη έχει γίνει.

Όπως επισημαίνουν οι δανειολήπτες τεράστια δυσκολία αποτελεί το γεγονός του «ποιος θα κρίνει αν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια ή όχι. Η τράπεζα, δηλαδή ο θύτης, θα κρίνει το θύμα, δηλαδή τον δανειολήπτη, ο οποίος βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση απέναντι στην τράπεζα».

Αν οι πλευρές δεν συμφωνήσουν, τότε όπως διδάσκει η εμπειρία του παρελθόντος θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, όπου θα πρέπει ο δανειολήπτης να καταβάλει υπέρογκα δικαστικά έξοδα για την υπεράσπισή του, προειδοποιεί η Ομοσπονδία.

«Πού και πώς 1,5 εκατ. άνεργοι, 600.000 ημιαπασχολούμενοι με 300 ευρώ μηνιαίως και 700.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα βρουν τα χρήματα;», διερωτάται ο κ. Κρητικός.

Επιπλέον, ακόμη και για τις περιπτώσεις που τελικά θα προστατευτεί η κυρίως κατοικία, θα δημιουργηθεί το οξύμωρο φαινόμενο να μην προστατεύεται η κινητή περιουσία, υποστηρίζει ο κ. Κρητικός και καταλήγει:

«Οπότε θα έχουν το δικαίωμα οι δικαστικοί επιμελητές να εισέρχονται στην προστατευόμενη πρώτη και κύρια κατοικία, για να κατάσχουν την κινητή περιουσία του δανειολήπτη».

Το νομοσχέδιο που πέρασε, με «γκεμπελική προπαγάνδα περί κακοπληρωτών και μπαταχτσήδων, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τις 6.000 σε ένα σύνολο 1.000.000 δανειοληπτών», αποτελεί την αρχή του τέλους της δικομματικής κυβέρνησης, υποστηρίζει η Ομοσπονδία.