Παραμονή Χριστουγέννων την Τρίτη και  ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων  (ΕΦΕΤ) συνεχίζει τους ελέγχους  στην αγορά, για την διασφάλιση όπως  αναφέρει της  υγείας των καταναλωτών, δίνοντας παράλληλα συμβουλές  για την αγορά τροφίμων.

Το εορταστικό ωράριο για την Παραμονή Χριστουγέννων είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013.

Ετσι για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών ο ΕΦΕΤ δίνει τις εξής συμβουλές για την αγορά τροφίμων:

Για την προμήθεια κρέατος

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη -2 -5 C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

 Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής

- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.

- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.

TAGS