Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Έπιασαν οι… κατάρες των τροϊκανών, που αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους για το χειμερινό σκι και τελικά έμειναν αχιόνιστα τα βουνά μας, λένε χαριτολογώντας οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. Προς το παρόν τα περισσότερα χιονοδρομικά υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, αν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις δημιουργούν αισιοδοξία.

Το χιονοδρομικό στο Μέτσοβο παραμένει κλειστό, αφού όλες τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, ενώ χιόνι αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι παρατεταμένες λιακάδες μάλλον ενθαρρυντικά λειτούργησαν για τους εκδρομείς των γιορτών, που έχουν ήδη κατακλύσει τα ξενοδοχεία της περιοχής.

«Στο Μέτσοβο η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 80%, ίσως να φτάνει και στο 85%», λέει στο newpost ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Δόσης.

ΠΗΓΗ: all-ioannina-hotels.comΕξίσου καλά έχουν πάει και τα Ζαγοροχώρια, όπου η πληρότητα φτάνει το 70%. Στην πόλη την Ιωαννίνων, μόλις οι μισές διαθέσιμες κλίνες είναι κρατημένες για την ημέρα των Χριστουγέννων και τις 26 Δεκεμβρίου.

«Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τις τιμές των καθημερινών, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ταξιδέψει», λέει ο κ. Δόσης, που προσδιορίζει τις χρεώσεις στα 40-60 ευρώ για τα ξενοδοχεία δύο αστέρων, ενώ για στα 4στερα και 5στερα οι τιμές αρχίζουν από 80-90 ευρώ.

Στο Καιμάκτσαλαν, το «θαύμα» που δεν έκανε ο καιρός, το έκανε η τεχνολογία. Σήμερα λειτουργούν 3 πίστες, με κύρια την πίστα 7, όπου «η ποιότητα του χιονιού είναι εξαιρετική», όπως λένε οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού, διευκρινίζοντας ότι είναι τεχνητό.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα 3-5 Πηγάδια. «Είναι ανοιχτό το χιονοδρομικό, αλλά το… μισό», εξηγούν οι υπεύθυνοι, διευκρινίζοντας ότι οι υπόλοιπες πίστες είναι λειτουργούν μόνο για βόλτα, αν και ανήμερα των Χριστουγέννων η ΕΜΥ έχει… τάξει χιονόπτωση.

Το ρεκόρ της χώρας φαίνεται ότι θα κάνουν οι ξενοδόχοι στα Καλάβρυτα, καθώς η πληρότητα στο νομό –για το τριήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-  μάλλον θα ξεπεράσει το 90%.

«Υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα από άποψη πληρότητας, αλλά όχι και από άποψη εσόδων, που είναι πεσμένα κατά 25-30%», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρκαδίας, Κώστας Μαρινάκος, εξηγώντας ότι «φέτος οι τιμές είναι πολύ μειωμένες, ενώ έχει περιοριστεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις 2-3, αλλά και η κατά κεφαλή δαπάνη».Λήψη 24ης Δεκεμβρίου πρωίΠΗΓΗ: snowreport.gr

Στα περισσότερα ξενοδοχεία της Αρκαδίας, που θα λειτουργήσουν φέτος κατά μέσο όρο 90 ημέρες, σε σύγκριση με τις 140 άλλων ετών, οι τιμές αρχίζουν από τα 40 ευρώ στα λίγα αστέρια και από τα 60 ευρώ στα 4στερα.

Για τους λάτρεις του ορεινής πεζοπορίας το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων είναι ιδανικός προορισμός, αφού ελλείψει χιονιού, λειτουργεί μόνο για βόλτες.

Η αγωνία έχει πιάσει «κόκκινο» στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου, καθώς οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει χιονόπτωση για την παραμονή των Χριστουγέννων. «Στις 2 το μεσημέρι μας λένε ότι θα χιονίσει και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε. Προσωρινά λειτουργεί ένας αναβατήρας μόνο για βόλτα», επισημαίνει στο newpost o Κώστας Παπαϊωάννου, ετοιμάζοντας τα χιονοπέδιλα για τα μαθήματα των αρχαρίων.

Στο μεταξύ, ευχαριστημένοι δηλώνουν και οι ξενοδόχοι της Ευρυτανίας, με «πληρότητα στο 70-80% για τα ξενοδοχεία, τα οποία δουλεύουν με γκρουπ και περίπου 60% για τα ενοικιαζόμενα», όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Παναγιώτης Μαντζούφας.

Οι τιμές στο Καρπενήσι έχουν περιοριστεί στα 40-45 ευρώ για τις μικρές μονάδες, ενώ προσφορές από 50 ευρώ θα βρουν οι εκδρομείς και στα ξενοδοχεία.