current views are: 2

25 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:05

Η χαμένη λάμψη των Χριστουγέννων της Αθήνας

Το 1995 επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Δήμο της Αθήνας η πόλη άλλαξε τα ήθη και τα έθιμά της. 

Δημοσίευση 13:05’
αρθρο-newpost

Το 1995 επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Δήμο της Αθήνας η πόλη άλλαξε τα ήθη και τα έθιμά της. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Το 1995 επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στον Δήμο της Αθήνας η πόλη άλλαξε τα ήθη και τα έθιμά της. Το Σύνταγμα έγινε το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με ένα επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο με περισσότερα από 50.000 λαμπάκια να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας. 
 
 
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες γιόρτασαν έξω την έλευση του νέου χρόνου και από τότε έγινε θεσμός με το σύνθημα του Δημάρχου να είναι το «Μια Ελλάδα με περισσότερο φως» ενώ το στοίχημα για να μπει το δέντρο της Αθήνας στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως το ψηλότερο στην Ευρώπη κερδήθηκε. 
 
 
 
 
 
Και τα επόμενα χρόνια οι εορτασμοί στο Σύνταγμα ακολούθησαν ανάλογη πορεία της ευμάρειας που γνώρισε η χώρα. Εντυπωσιακά δέντρα, φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και μικρούς και μεγάλους να συρρέουν στο κεντρικότερο σημείο της πόλης για να διασκεδάσουν αλλά και να κάνουν τις αγορές τους τονώνοντας και το εμπορικό κέντρο. 
 
 
 
Μέχρι το 2008…οπότε και η πρωτεύουσα «τραυματίστηκε» από τα Δεκεμβριανά…Στο στόχαστρο βρέθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την εικόνα του φλεγόμενο να κάνει τον γύρο του κόσμου. 
 
 
Το δέντρο αντικαταστάθηκε άμεσα και άνδρες των ΜΑΤ ανέλαβαν να το περιφρουρούν!
 
 
Η ζημιά είχε ήδη γίνει…το εμπορικό κέντρο μετά τα επεισόδια ερήμωσε και σε συνδυασμό με την κρίση που χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας η «χριστουγεννιάτικη» ατμόσφαιρα μετακόμισε στα εμπορικά κέντρα σε διάφορα σημεία της Αττικής. 
 
Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής επί θητείας Καμίνη να αναγεννήσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων έπεσαν στο κενό με χαρακτηριστική την περίπτωση του 2012, όταν η τέχνη «εμπνεύστηκε» να μετατραπεί σε χριστουγεννιάτικη γωνιά μια σκαλωσιά με λαμπάκια. 
 
 
 
Η Αθήνα φέτος επέστρεψε στο πατροπαράδοτο έθιμο του καραβιού…και αρκετοί έσπευσαν να πουν πως συμβολίζει το ναυάγιο της χώρας. 
 
 

σχετικα αρθρα