Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η πανελλαδική επιχείρηση που στήθηκε πριν από ένα περίπου δεκαήμερο με πρωτοβουλία πολλών δημάρχων και την... κωδική ονομασία «ηλεκτρικό ρεύμα για όλους» δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο στόχος «κανένα σπίτι στο σκοτάδι την ημέρα των Χριστουγέννων» δεν επιτεύχθηκε.

Λίγο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, λίγο οι αποκλεισμοί καταναλωτών που έθεσε η ΔΕΗ, υπήρξαν πολλοί που γιόρτασαν υπό το φως των κεριών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτη «δεν  υπάρχει σαφής εικόνα, πόσα είναι τα νοικοκυριά που τελικά επανασυνδέθηκαν, όμως  αυτό που ξέρουμε είναι ότι το 98% όσων είχαν υποστεί διακοπή έχουν πάλι ηλεκτρικό ρεύμα».

Αυτό το 98% υπολογίζεται μεταξύ των 20.000 σπιτιών που η ΔΕΗ αναγνωρίζει ως καταναλωτές που δικαιούνται να επανασυνδεθούν στο δίκτυό τους. Οι καταναλωτικές οργανώσεις, με τη σειρά τους, ανεβάζουν τον αριθμό σε 300.000.

Η ΔΕΗ, πάντα σύμφωνα με τον Κίμωνα Στεργιώτη, αποκλείει «εκείνους που έχουν προχωρήσει σε ρευματοκλοπή παρά τη διακοπή της σύνδεσής τους λόγω χρέους».

Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι που «πάλεψαν» με τη γραφειοκρατία και την άρνηση της ΔΕΗ να δώσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία όσων σπιτιών δεν έχουν πια ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνουν στο newpost ότι κατάφερνα να ξαναφέρουν το φως στους δημότες τους.

«Όσοι ήρθαν στο δημαρχείο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έχουν πάλι όλοι ηλεκτρισμό», δηλώνει στο newpost ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να μην έχουν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής. «Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να πάμε εμείς σε όσους ζουν στο σκοτάδι, αφού δεν τους ξέρουμε. Έπρεπε να έρθουν αυτοί σε εμάς. Με δελτία τύπου και ανακοινώσεις προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε όλον τον κόσμο. Έχουμε την πεποίθηση ότι στο δήμο μας όλοι ενημερώθηκαν και όλοι πήραν τελικά ρεύμα».

Ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, δηλώνει πως στην πόλη του «το  99% των σπιτιών είναι πάλι συνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν επανασυνδεθεί, είναι κάποιοι που δεν έχουν έρθει στο δήμο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται».