Η κλοπή τμήματος επιτύμβιας στήλης από χώρο ανασκαφών στην Άρτα, έχει φέρει στην επιφάνεια την έλλειψη φυλάκων στους αρχαιολογικού χώρους, και το καθήκον φύλαξης έχει ανατεθεί σε αστυνομικούς. Παράλληλα παραμένουν απροσδιόριστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η κλοπή, μέχρι να ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του έργου "Ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη - Ναός Απόλλωνα - Μικρό Θέατρο", στις 7/1/2011, διαπιστώθηκε ότι από το χώρο της ανασκαφής που διενεργείται στο δυτικό νεκροταφείο της Αμβρακίας , έχει κλαπεί τμήμα της επιτύμβιας στήλης που είχε αποκαλυφθεί δύο ημέρες νωρίτερα, στις 5/1/2011.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής το τμήμα της επιτύμβιας στήλης εμφανίστηκε το μεσημέρι της 5/1/2011, αλλά η αποκάλυψή του δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Για το λόγο αυτό, η αρχαιολόγος αποφάσισε την κάλυψη του τμήματος της στήλης ξανά με νάιλον και χώμα, ώστε την επόμενη εργάσιμη ημέρα να ολοκληρωθεί με επιστημονικό τρόπο η αποκάλυψή του και να μεταφερθεί στη συνέχεια στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Ενημέρωση για τις συνθήκες κλοπής είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης και όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο υφυπουργός Πολιτισμού, για την υπόθεση διενεργείται ΕΔΕ.

Στον αρχαιολογικό χώρο της δυτικής νεκρόπολης της Αμβρακίας, ο οποίος είναι περιφραγμένος, δεν υπάρχει φύλακας αρχαιοτήτων, καθώς ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος και ανοιχτός στο κοινό.

Λόγω όμως της έλλειψης φυλάκων, η Υπηρεσία ζήτησε λίγο μετά την έναρξη των ανασκαφών στη δυτική νεκρόπολη της Αμβρακίας την αύξηση των καθημερινών περιπολιών της αστυνομίας στην περιοχή, ιδίως κατά τη διάρκεια των απογευματινών και νυχτερινών ωρών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος λαθρανασκαφών.