Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί τον πρώτο σταθμό επίσκεψης για το 60% των ξένων, που θα βρεθούν στα Χανιά με κρουαζιέρες.

Ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, ανέφερε ότι το 2011 στα Χανιά αναμένεται να φτάσουν 160.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ενώ για το 2012 τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού ήδη έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση 58 κρουαζιέρων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία και ανάδειξη του Ενετικού λιμένα της παλιάς πόλης των Χανίων, εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου και της άφιξης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στις 2 Απριλίου στο λιμάνι της Σούδας.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων θα αναλάβει ρόλο συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην περιοχή του Ενετικού λιμένα και στην παλιά πόλη των Χανίων.

Στη συγκεκριμένη πρόταση κατέληξε η δημοτική αρχή των Χανίων, όπως επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης, σε μια προσπάθεια συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και αποφυγής του φαινομένου αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων.

"Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε το θησαυρό της παλιάς πόλης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης.

Ο δήμαρχος Χανίων, έπειτα από συνεννόηση με τον προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Ανδριανάκη, πρότεινε, εν όψει των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, τη διεξαγωγή πρόσθετης εκδήλωσης στην παλιά πόλη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου - αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στο πρόβλημα των παράνομων κατασκευών στο παλιό λιμάνι και ζήτησε τον άμεσο ευπρεπισμό του συγκεκριμένου "μνημείου", όπως το χαρακτήρισε.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τους καταστηματάρχες του Ενετικού λιμένα, στους οποίους και θα δοθεί χρονικό περιθώριο να εναρμονιστούν με τις οδηγίες των υπηρεσιών για την εφαρμογή του νόμου.

Μάλιστα, όπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συγκαλούνται οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να εξετάζονται τα όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να καθορίζονται οι περαιτέρω ενέργειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.