Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Για απληστία κατηγορούν τους εμπόρους οι εργαζόμενοι με αφορμή την αποψινή «Λευκή Νύχτα», την παράταση έως και τις 11 το βράδυ του ωραρίου των καταστημάτων.

«Δεν χορταίνουν με τίποτα. Πέτυχαν να είναι τα καταστήματα τις Κυριακές ανοιχτά και τώρα ζητούν και τα Σάββατα μέχρι τη νύχτα», λέει στο newpost το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης.

Η «Λευκή Νύχτα» έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με τις οποίες συμφωνεί ακόμη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Ζησιμάτος:

«Ο τρόπος με τον οποίο “δούλεψαν” οι Κυριακές των εορτών ήταν λάθος. Έπρεπε να ανοίξουν τα κασταστήματα τις δύο τελευταίες και όχι τις δύο μεσαίες Κυριακές του Δεκεμβρίου. Όμως και πάλι, είναι δώρον άδωρον, οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα. Δεν ξέρω τί νομίζουν ότι θα καταφέρουν οι συνάδελφοι στην Αθήνα πέραν από το να εξαντλήσουν και να εξοργίσουν τους εργαζομένους», λέει στο newpost.

«Θα δουλέψουμε μόνοι μας, δεν είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε τους υπαλλήλους μας, δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε», λέει στο newpost ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Γιεννέτος.

«Τα πολυκαταστήματα θα “μοιράσουν” τους ωρομίσθιους, τους οποίους και θα εξαντλήσουν για 400 ευρώ», απαντά ο Γιώργος Ζησιμάτος.

Πάντως οι έμποροι όλων των περιοχών συμφωνούν στο ότι η εορταστική περίοδος αποδείχτηκε τραγική

Όπως λένε, η πτώση του τζίρου δεν ήταν εμφανής μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 αλλά και σε σχέση με όλο το υπόλοιπο 2013.

«Μέσα σε δέκα ημέρες οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν πολλούς φόρους, τέλη, χαράτσια. Δεν τους μένουν λεφτά για να ψωνίσουν», λένε χαρακτηριστικά.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2012 η πτώση του τζίρου άγγιξε το 40%, ενώ σε σχέση με το φθινόπωρο του 2013 τα ταμεία έγραψαν... μείον 15%.