Καταιγιστικές εξελίξεις σηματοδοτεί ο ποταμός αποκαλύψεων που έκανε στη μαραθώνια απολογία του ο Αντώνης Κάντας. O πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών έδωσε, σύμφωνα με το Έθνος, ηχηρά ονόματα και συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το σύστημα που διαχειριζόταν τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις σε εμπόρους, μεσάζοντες, διαχειριστές offshore και άλλους επιχειρηματίες. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη ανακριτών και εισαγγελέων το απόγευμα της Παρασκευής. Ορισμένοι, τουλάχιστον, δεν θα αποφύγουν την προφυλάκιση.

Τραστ στην Ελβετία για τις μίζες

Ως μια καριέρα, περιβεβλημένη με τα πιο δυσώδη χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη σταδιοδρομία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα, που με μία τετραήμερη ομολογία ξετύλιξε το κουβάρι των συμβάσεων και των παράνομων προμηθειών τα πέντε κρίσιμα χρόνια (1997 - 2002) της «ευφορίας» του ελληνικού προγράμματος εξοπλισμών. Η αποκάλυψη των έργων και ημερών του Κάντα κατέστη δυνατή ύστερα από πληροφορία που, σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, άντλησε η αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος» από τον διαχειριστή των λογαριασμών του και κυρίως ενός τραστ στην Ελβετία.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, για να διαχειρισθεί τα περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ που είχε συσσωρεύσει από τις μίζες και την πρόσοδό τους (απόδοση 4 - 5% τον χρόνο) το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης δημιούργησε το Trust Olav Engineering. Τα ποσά από διάφορες ελβετικές τράπεζες –ο Κάντας κατονομάζει τουλάχιστον πέντε τράπεζες στις απολογίες του– είχαν μεταφερθεί στην τράπεζα Julius Baer. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens, δύο από τους τραπεζοϋπαλλήλους μεγάλης γερμανικής τράπεζας (Dresdner) και στη συνέχεια γαλλικής (ΒΝΡ), που συγκέντρωναν «μαύρα χρήματα» από την Ελλάδα, εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις γιατί ενώ χρησιμοποιούσαν τα «μαύρα χρήματα» του Κάντα για τις πληρωμές στελέχους της Siemens, για να ισοσκελίζουν το ποσό που είχαν πάρει από τον Κάντα, του το έστελναν από λογαριασμό εταιρείας που ήταν συνδεδεμένη με τη γερμανική εταιρεία!

Ούτε ο Κάντας ούτε το στέλεχος της Siemens γνώριζαν τι έκαναν τα στελέχη των τραπεζών.

Δύο ιδρύματα

Ετσι από το 2008, ο Κάντας βρέθηκε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και εξουσιοδότησε τον δικηγόρο που τελικά έδωσε την πληροφορία στις ελληνικές αρχές, να ιδρύσει δύο ιδρύματα, ένα στον Παναμά και ένα στην Κόστα Ρίκα, ώστε μέσω αυτών να μεταφερθούν τα «μαύρα χρήματα» από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη.

Η απολογία «φωτιά»

Ο Αντ. Κάντας εμφανίζεται διατεθειμένος, σύμφωνα με την Καθημερινή, να επιστρέψει τις μίζες, κάτι που ωστόσο, όπως παραδέχεται ο ίδιος, δεν είναι εύκολο, καθώς έχει αναθέσει τη διαχείρισή τους σε ένα ολόκληρο δίκτυο που είχε στηθεί -όπως φαίνεται- για να ξεπλένονται παράνομα χρήματα μέσω τρίτων χωρών και εταιρειών offshore.

«Από το 1997 είχα πληροφορηθεί από τον συνεργάτη του επιχειρηματία Θ., ότι τα προγράμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν θα προτιμούνταν και θα επιλέγονταν οπωσδήποτε γιατί αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο Θ. με τον κ. Σμπώκο και τον κ. Τσοχατζόπουλο. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Θ. - Σμπώκου - Τσοχατζόπουλου είχαν γίνει στο πολιτικό γραφείο του Τσοχατζόπουλου.

Ακόμα, μου είχε πει και για τα επίπεδα ιεραρχίας, πώς και ποιος θα λάμβανε χρήματα. Συγκεκριμένα, μου είχε πει ότι στα μεγάλα προγράμματα τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Θ., χωρίς να μου πει μέσω ποιου θα γινόταν αυτό. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο Θ. και σε χαμηλότερο επίπεδο θα τα έδινε ο Α.», φέρεται να λέει στην απολογία του ο Αντ. Κάντας αναφερόμενος στον επιχειρηματία και τις διασυνδέσεις του με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Οπως είπε, ο ίδιος είχε υποβάλει παραίτηση όταν στην ηγεσία του υπουργείου τοποθετήθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Ο Αντ. Κάντας είχε εκφραστεί κατά της αγοράς των Leopard 2, καθώς «η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν ήταν αναγκαία». Ωστόσο, όπως αναφέρει, ύστερα από προσωπική συνάντησή του με τον Θ., τον Δεκέμβριο του 2001, φαίνεται να άλλαξε γνώμη. Ο ίδιος περιέγραψε το περιστατικό ενώπιον του ανακριτή: «Ηταν αργά το απόγευμα και μου είπε στο επίπεδό μου να μη φέρω κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard 2. Μαζί του κρατούσε και ένα σακβουαγιάζ το οποίο φεύγοντας το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα, βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα: “Ξέχασες την τσάντα”. Εκείνος γύρισε και μου είπε: “Είναι για σένα, δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε, άνοιξα την τσάντα και διαπίστωσα ότι εντός υπήρχαν 600.000 ευρώ. Εγώ πράγματι έπαψα να φέρνω αντιρρήσεις...».

Οι αναφορές στους πολιτικούς και τη διαπλοκή

Ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του φέρεται να μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για πολιτικά πρόσωπα, μεταφέροντας την άποψη που -όπως λέει- ήταν διαδεδομένη στους κύκλους του υπουργείου Αμυνας:

«Αφού δόθηκαν τα χρήματα σε εμένα, θεωρώ απίθανο να μη δόθηκαν και στους από πάνω και στους από κάτω από εμένα, δηλαδή στους εισηγηθέντες και στους εγκρίνοντες», φέρεται να λέει σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας σε ερώτηση του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να είχαν χρηματιστεί. Ο ίδιος αναφέρεται στους ήδη καταδικασθέντες Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα είχε μάθει από τον Α., συνεργάτη του επιχειρηματία Θ., είχαν πάρει μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. «Υποθέτω ότι ο Α. μου ανοίχθηκε για να μη φοβάμαι και να γνωρίζω ότι όλα είναι κανονισμένα σε επίπεδο ανώτερο από το δικό μου (...). Εννοώ τον γενικό διευθυντή και τον υπουργό, γιατί ο υφυπουργός δεν έχει αρμοδιότητα στα εξοπλιστικά και το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις», φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας.

Ο ίδιος, ωστόσο, αφήνει να εννοηθεί ότι και οι διάδοχοί τους Γιάννος Παπαντωνίου και Σπύρος Τραυλός ενδέχεται να είχαν δωροδοκηθεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χωρίς ωστόσο να προσκομίζει συγκεκριμένα στοιχεία για να το αποδείξει. «Οταν δόθηκαν 600.000 ευρώ σε εμένα (σ.σ.: αναφέρεται στην υπογραφή των συμβάσεων για τα Leopard 2), ο οποίος έφυγα πριν από την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης, με βάσει τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου που αναφέρετε και θεωρώ βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».

Επαφές το 1999

Ηδη από την αρχή της απολογίας του, ο Αντ. Κάντας φέρεται να κάνει αναφορά στον επιχειρηματία Π.Ε., λέγοντας ότι τον πλησίασε το 1999 εκπροσωπώντας τη γερμανική εταιρεία STN Atlas και ζητώντας του να μην έχει «καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση» για τη σύμβαση αγοράς και εκσυγχρονισμού ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων, κάτι για το οποίο θα αμειβόταν με το μισό τοις εκατό του ύψους της σύμβασης. Μάλιστα, φέρεται να λέει ο Αντ. Κάντας ότι, για να τον πείσει ο Π.Ε., του είπε ότι «ήδη το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων είχε αποφασιστεί σε όλα τα επίπεδα, για τους δύο τύπους των υποβρυχίων, δηλαδή και για τα παλιά και για τα καινούργια».

Σύμφωνα με όσα φέρεται να αναφέρονται στην απολογία, ο Π.Ε. έδωσε στον Αντ. Κάντα το 1% και από άλλη σύμβαση, που αφορούσε σύστημα κατεύθυνσης αντιαεροπορικού βλήματος. Και από τις δύο συμβάσεις ο Κάντας φέρεται να εισέπραξε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σημειωτέον ότι μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο Π.Ε. κλήθηκε προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών στις 2 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, μέσω του δικηγόρου του, εμφανίζεται έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.