current views are: 2

30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:34

Τον Μαζιώτη «βλέπουν» πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Χαλάνδρι

Τέσσερις δράστες με ομάδα υποστήριξης, όπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική  που χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ και πυροβόλησαν τουλάχιστον 60 φορές αναζητούνται από την Αστυνομία για το τρομοκρατικό χτύπημα στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. 

Δημοσίευση 10:34’
αρθρο-newpost

Τέσσερις δράστες με ομάδα υποστήριξης, όπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική  που χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ και πυροβόλησαν τουλάχιστον 60 φορές αναζητούνται από την Αστυνομία για το τρομοκρατικό χτύπημα στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. 

Τέσσερις δράστες με ομάδα υποστήριξης, όπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική  που χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ και πυροβόλησαν τουλάχιστον 60 φορές αναζητούνται από την Αστυνομία για το τρομοκρατικό χτύπημα στην οικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Τα σενάρια που εξετάζονται, τον Μαζιώτη «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι αρχές.

Απο το σημείο η ΕΛ.ΑΣ. περισυνέλεξε 60 κάλυκες των 7,62mm που απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια και όπως προέκυψε οι δράστες είχαν πάνω τους δύο καλάσνικοφ με 30 φυσίγγια το καθένα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ακόμη ότι τα όπλα είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια επομένως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Μάλιστα, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και βίντεο από κλειστό κύκλωμα, όπου καταγράφονται οι κινήσεις των δραστών οι οποίοι φοράνε full face μάσκες.

Έξι προσαγωγές υπόπτων έγιναν νωρίς το πρωί από την περιοχή του Χαλανδρίου για την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Από τις σφαίρες υπήρξαν ζημιές στο εξωτερικό της οικίας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές και κοντά στα δωμάτια της οικίας.

Ειδικότερα, στο δωμάτιο της κόρης του Γερμανού πρέσβη βρέθηκαν τέσσερις τελικά και όχι μία από τις σφαίρες από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη 18 σφαίρες βρέθηκαν γύρω από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη, επτά στην καγκελόπορτα και μία σε μπαλκόνι παρακείμενης πολυκατοικίας.

Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένει αποκλεισμένη η περιοχή.

Τέσσερις οι δράστες

Όπως είπε ο αστυνομικός φρουρός στο σπίτι του γερμανού διπλωμάτη, οι δράστες ήταν τέσσερις, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του σπιτιού χωρίς να στοχεύσουν ή να πειράξουν τον ίδιο και οι σφαίρες πήγαν όλες στον τοίχο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ζημιές στην κατοικία. Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι είδε τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα που διέφυγαν αρχικά με τα πόδια.

Ο αστυνομικός δήλωσε ότι δεν αντέδρασε, για να μην υπάρξει τραυματισμούς πολιτών. Οι δράστες μετά τους πυροβολισμούς διέφυγαν από την οδό Χίου, προς την οδό Αποστολοπούλου. Σύμφωνα με μάρτυρα κάτοικο της περιοχής που μίλησε σε δημοσιογράφους, «Η περιοχή φυλάσσεται πολύ καλά. Εγώ άκουσα τουλάχιστον δέκα πυροσβολισμούς. Όλα έγιναν μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα». 

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και στο σημείο έφτασαν περιπολικά και άλλες αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε άμεσα μια προσαγωγή και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες πέντε που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

«Βλέπουν» Μαζιώτη πίσω από την επίθεση – Τα σενάρια που εξετάζονται

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα γίνεται στόχος επίθεσης. Στις 16 Μαΐου του 1999, το βράδυ, η 17 Νοέμβρη είχε επιτεθεί με ρουκέτα στην κατοικία του πότε πρέσβη της Γερμανίας Καρλ Χάινς Κούνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ως βασικό ύποπτο τον φυγόδικο 42χρονο αντιεξουσιαστή, Νίκο Μαζιώτη

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σενάρια τα οποία εξετάζουν οι αρχές. Το χτύπημα προσιδιάζει με εκείνο στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής το 2009, όπου άγνωστοι πάνω σε μηχανές που πάρκαραν κοντά στο Α.Τ. γάζωσαν με σφαίρες από καλάσνικοφ το τμήμα με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικών. Τότε η Αντιτρομοκρατική «έβλεπε» τη Σέχτα πίσω από την επίθεση αλλά την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση ΟΠΛΑ.

Αρκετές είναι οι ομοιότητες και με την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, όπου την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ.

Κατόπιν εντολών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, βρίσκεται στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Επικοινωνία Σαμαρά – Μέρκελ

Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες, είναι η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίθεση την οικία του γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι.

Επίσης, ανώτατη κυβερνητική πηγή, επισήμανε πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αποσταθεροποίηση, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, καθώς και να πληγεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού και διαβεβαίωσε πως στην υπόθεση θα χυθεί φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τα διεθνή μέσα για την επίθεση

Εκτενείς είναι και οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για το χτύπημα στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι. Οι γερμανικές εφημερίδες υπογραμμίζουν επίσης ότι  Σαμαράς – Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία .