current views are: 1

30 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:11

Η λειψή ενημέρωση… έχει αφήσει στα ράφια τα αναψυκτικά και το τσάι

Στα ράφια περιπτέρων, παντοπωλείων, ψιλικατζίδικων, ακόμη και φούρνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα αναψυκτικά coca cola light των 500 ml και το τσάι Nestea, εξακολουθούν να διατίθενται κανονικά, παρά την απειλή τρομοκρατικής οργάνωσης ότι θα διαρρεύσει στην αγορά συσκευασίες μολυσμένες με υδροχλωρικό οξύ. Η λειψή ενημέρωση προς τους πωλητές, έχει προκαλέσει ένα εφιαλτικό σκηνικό, με υποψήφια θύματα τους μη ενημερωμένους καταναλωτές.

Δημοσίευση 13:11’
αρθρο-newpost

Στα ράφια περιπτέρων, παντοπωλείων, ψιλικατζίδικων, ακόμη και φούρνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα αναψυκτικά coca cola light των 500 ml και το τσάι Nestea, εξακολουθούν να διατίθενται κανονικά, παρά την απειλή τρομοκρατικής οργάνωσης ότι θα διαρρεύσει στην αγορά συσκευασίες μολυσμένες με υδροχλωρικό οξύ. Η λειψή ενημέρωση προς τους πωλητές, έχει προκαλέσει ένα εφιαλτικό σκηνικό, με υποψήφια θύματα τους μη ενημερωμένους καταναλωτές.

Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Στα ράφια περιπτέρων, παντοπωλείων, ψιλικατζίδικων, ακόμη και φούρνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα αναψυκτικά coca cola light των 500 ml και το τσάι Nestea, εξακολουθούν να διατίθενται κανονικά, παρά την απειλή τρομοκρατικής οργάνωσης ότι θα διαρρεύσει στην αγορά συσκευασίες μολυσμένες με υδροχλωρικό οξύ. Η λειψή ενημέρωση προς τους πωλητές, έχει προκαλέσει ένα εφιαλτικό σκηνικό, με υποψήφια θύματα τους μη ενημερωμένους καταναλωτές.

Σε κατάστημα ψιλικών του Περιστερίου, λίγα τετράγωνα από το Άλσος της περιοχής, τα επίμαχα προϊόντα, βρίσκονται στα ράφια προς πώληση. «Δεν έχω ιδέα, δεν μας έχει ενημερώσει κανείς ότι πρέπει να τα αποσύρουμε», λέει έκπληκτη στο newpost η ιδιοκτήτρια του ψιλικατζίδικου Σοφία Καβάσιλα, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει στους πελάτες της το αναψυκτικό και το τσάι.

Την ίδια άγνοια για την απειλή της οργάνωσης δήλωσε και ο Μοχάμεντ Σάλιμ, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Βερανζέρου«Έληξαν κάποια αναψυκτικά και τα αποσύραμε, αλλά το τσάι είναι στο ράφι και το πουλάμε. Γιατί; Τι έχει συμβεί;», ρωτάει ο κ. Σάλιμ, αποκαλύπτοντας την έλλειψη ενημέρωσης.

Μετά τον απειλητικό ισχυρισμό της οργάνωση FAI-IRF Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο – Πυρήνας Nicola και Alfredo, ότι μέλη της έχουν προμηθευτεί μπουκάλια αναψυκτικών των εταιριών Coca Cola και Nestle, στα οποία έχουν εκχύσει 100 ml υδροχλωρικό οξύ και σκοπεύουν να τα επανατοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων, σήμανε συναγερμός. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων)».

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΕΦΕΤ, καλώντας τις επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα «να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης».

Σημειώνεται ότι η οργάνωση υποστήριξε ότι η αντικατάσταση των προϊόντων με τις επιμολυσμένες με οδροχλωρικό οξύ συσκευασίες, θα αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει για 10 ημέρες, δηλαδή ως τις 5 Ιανουαρίου, με στόχο όλα τα είδη των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του newpost, παρότι η απειλή είναι ακόμη σε ισχύ, ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων, δεν έχει ακόμη την παραμικρή ενημέρωση.

«Επισήμως δεν έχουμε ενημερωθεί. Έχουμε τα προϊόντα στο μαγαζί και διατίθενται», τονίζει στο newpost ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Αττικής, Γιάννης ΜάνοςΌπως ισχυρίζεται ο ίδιος, οι αντιπρόσωποι της εταιρείας, δηλαδή οι προμηθευτές τους, δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φούρνοι στην Αττική να μην έχουν ιδέα για τον συναγερμό που έχει σημάνει. «Θα μπορούσαμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση σαν ομοσπονδία και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους, αλλά χωρίς ενημέρωση από την εταιρεία, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ισχυρίζεται ο ίδιος.

«Η ανακοίνωση της Coca Cola βγήκε την παραμονή των Χριστουγέννων στις 8 το απόγευμα, στο site τους. Αν όμως δεν έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ, δεν μπορείς να ενημερωθείς», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος των περιπτεριούχων Πειραιά, Λεωνίδας Σπάλας.

Μάλιστα όπως διευκρινίζει ο ίδιος, οι προμηθευτές, άρχισαν να επισκέπτονται ή να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα περίπτερα την πρώτη εργάσιμη, δηλαδή από τις 27 του μήνα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενημερωθεί ακόμη όλοι οι περιπτεριούχοι της πόλης.

Την σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνουν στο newpost oι ειδικοί, προειδοποιώντας ότι από τα προϊόντα που περιγράφονται στην προκήρυξη, μπορεί να προκληθεί ακόμη και ο θάνατος.

«Παίζει ρόλο η πυκνότητα του οξέος», εξηγεί ο προϊστάμενος του ΕΦΕΤ Δημήτρης Μπούμπουλης, προσθέτοντας ότι το υδροχλωρικό οξύ, «μπορεί να προκαλέσει από μια απλή γαστρεντερική διαταραχή έως και μεγάλη ζημιά στον οργανισμό».

Κλειδί για την σοβαρότητα των επιπτώσεων στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το επιμολυσμένο προϊόν, θεωρεί και ο χημικός τροφίμων Παναγιώτης Σκιαδάς, την πυκνότητα. «Αν δεν είναι αραιωμένο, τα 100ml οξέως είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα στα 500ml αναψυκτικού. Αν το υδροχλωρικό οξύ είναι πυκνό, μπορεί να προκληθεί μέχρι και ο θάνατος. Καταστρέφεται το στομάχι και το πεπτικό σύστημα», εξηγεί στο newpost ο κ. Σκιαδάς.

Όπως διευκρινίζει ο χημικός τροφίμων, το μολυσμένο προϊόν, δεν διαφέρει οπτικά από το μη μολυσμένο, δηλαδή δεν θα έχει αλλοιωθεί το χρώμα του, όμως σίγουρα θα έχει διαφορετική γεύση και οσμή. «Το πιθανότερο είναι ότι ένας ενήλικας θα το καταλάβει, αλλά για ένα παιδί δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι», προειδοποιεί ο κ. Σκιαδάς.


σχετικα αρθρα