Στα χέρια της Ασφάλειας Άρτας βρίσκεται από την Κυριακή ένας 41χρονος ο οποίος συνελήφθη για κατοχή αρχαίων αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.

Οι αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν στο αυτοκίνητο του, στο Πέτα της Άρτας, βρήκαν αρχικά αρχαία πήλινα θραύσματα σε ένα τσουβάλι καθώς και ίχνη λάσπης.

Στην συνέχεια και παρουσία δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του στο οποίο βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα καθώς και σκαπτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν 371 πήλινα θραύσματα διαφόρων μεγεθών και τρία χάλκινα νομίσματα καθώς και το ποσό των 6000 ευρώ.

Τα παραπάνω αντικείμενα εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και σύμφωνα με τον γνωμάτευση ειδικού τοποθετούνται χρονολογικά στο 2ο με 3ο αιώνα π.χ..

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Συνελήφθη χθες (29-12-2013) το απόγευμα στο Πέτα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 41χρονος ημεδαπός, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. 

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας για λαθρανασκαφή, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας κατάφεραν να εντοπίσουν τον ανωτέρω συλληφθέντα ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κατωτέρω αντικείμενα: 

•    (371) πήλινα θραύσματα, διαφόρων μεγεθών, τα οποία έφεραν ίχνη λάσπης.
•    διάφορα σκαπτικά εργαλεία και γάντια, τα οποία έφεραν ίχνη λάσπης.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 41χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης:

•    διάφορα κεραμικά θραύσματα, τα οποία χρονολογούνται στον 3ο – 2ο αιώνα π.χ.
•    τρία χάλκινα αρχαία νομίσματα.
•    χάλκινα αντικείμενα.
•    το χρηματικό ποσό των (6.000) ευρώ.

Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.