Εντατικές είναι οι έρευνες που διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προσπαθώντας να ρίξει «φως» στην επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με στόχο την κατοικία του γερμανού πρέσβη, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι.

Ήδη από την εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια προέκυψε ότι τα όπλα των δραστών δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τόσο από τη γερμανική πρεσβεία, όσο και από τα γύρω καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, oι αστυνομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για το ποια οργάνωση βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αφού δεν αποκλείεται να πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενη ή για οργάνωση που έχει χτυπήσει και στο παρελθόν. 

Πάντως, στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ότι πρόκειται για μια σχεδιασμένη ενέργεια, από άτομα που ξέρουν καλή σκόπευση, τα οποία σκοπίμως δεν στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον για να αποφύγουν τραυματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η επιλογή του στόχου και τα χαρακτηριστικά της επίθεσης παραπέμπουν σε παλαιότερες ενέργειες που φέρουν την υπογραφή του καταδικασμένου σήμερα σε 50ετή κάθειρξη, Νίκου Μαζιώτη.

Τα ίχνη του 42χρονου χάθηκαν τον Ιούνιο του 2012, όταν παραβίασε μαζί με τη σύντροφό του, τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί εν μέσω της δίκης για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Στην επιχειρησιακή ομάδα των δραστών μετείχαν τέσσερα άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και άρχισαν να πυροβολούν από απόσταση περίπου 4 μέτρων, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ειδικού φρουρού που εκείνη την ώρα ήταν στο φυλάκιο στην είσοδο της κατοικίας και μόλις που πρόλαβε να πέσει κάτω για να καλυφθεί.

Περιγράφοντας στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής τη στιγμή της επίθεσης, όπως μετέδωσε το Mega, ο ειδικός φρουρός είπε: 

«Είδα να έρχονται τέσσερα άτομα. Οι δύο προπορεύονταν. Εγώ είδα το ένα όπλο. Οι άλλοι δύο έμειναν περίπου δύο μέτρα πιο πίσω. Αυτός που το κρατούσε, ήταν 1.80 ύψος. Φορούσαν καπέλο ή full face κουκούλα που κάλυπτε μέχρι και τον λαιμό. Μόλις άρχισαν οι πυροβολισμοί, έπεσα κάτω για να καλυφθώ.

Φορούσαν όλοι σκούρα ρούχα. Άκουσα να φωνάζει κάποιος “ρίξε, ρε, γρήγορα” και όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί άκουσα τον έναν πάλι να φωνάζει "πάμε γρήγορα, πάμε!"».