Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Την ανατροφή και την έμφυτη ευγένειά τους, επιδεικνύουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι βουλευτές μας, αποστέλλοντας τις πιο θερμές ευχές τους στα κινητά μας τηλέφωνα, με γραπτά μηνύματα. Μόνο που τον λογαριασμό, τον πληρώνουν και σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι, ψηφοφόροι και μη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου, κάθε βουλευτής δικαιούται –μεταξύ άλλων- ατέλεια για το κινητό τηλέφωνο έως και 170 ευρώ μηνιαίως. «Ο λογαριασμός αποστέλλεται στη Βουλή και εξοφλείται από τη Βουλή έως το ποσό των 170 ευρώ το μήνα. Αν υπάρχει υπέρβαση, η διαφορά καταβάλλεται από τον ίδιο τον βουλευτή.

Στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί το μέγιστο ποσό των 170 ευρώ, ο βουλευτής δεν θα λάβει την διαφορά μετρητοίς», διευκρινίζει στο newpost το γραφείο τύπου της Βουλής.

Με απλά λόγια, κάθε εορταστική περίοδο, οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο, θα συμπεριλάβουν στην ατέλεια του κινητού τους τηλεφώνου, από μερικές δεκάδες έως και μερικές χιλιάδες γραπτά μηνύματα προς τους δημότες της περιφέρειάς τους, με την προσδοκία να «σταυρωθούν» στις επόμενες εκλογές.

«Καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας», ή μια παρόμοια «μαζική» ευχή διαβάζει ο παραλήπτης στο κινητό του, ενώ από κάτω φιγουράρει φαρδύ πλατύ το όνομα του βουλευτή και σχεδόν πάντα η εκλογική του περιφέρεια.

Το μήνυμα θα διαβαστεί βιαστικά και αδιάφορα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις θα προκαλέσει μια κρυφή περηφάνια, «που με θυμήθηκε ο βουλευτής». Σχεδόν ποτέ δεν θα προκαλέσει την σκέψη ότι ο ίδιος ο παραλήπτης πλήρωσε για να του ευχηθούν!

Βάσει της τιμολογιακής πολιτικής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, πλέον δεν γίνονται εκπτώσεις για μαζικές αποστολές μηνυμάτων, ακόμη και αν ο συνολικός τους αριθμός αγγίξει τα 30.000 ή και 40.000 sms. Η χρέωση θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις τιμές που προβλέπει κάθε πάγιο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του newpost, οι βουλευτές χρεώνουν τον πολίτη από 20-25 ευρώ για περίπου 150 - 200 ευχετήρια μηνύματα, ενώ για εκείνους που κατεβαίνουν σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ο λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ.

Μάλιστα, η αποστολή θα γίνει αυτόματα από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, καθώς το μόνο που έχει να κάνει ο βουλευτής είναι να παραδώσει το κείμενο του sms και την λίστα των παραληπτών.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία των βουλευτών χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο, με επιπλέον την ταχυδρομική ατέλεια ύψους 909 ευρώ το μήνα και την ατέλεια σταθερού τηλεφώνου που επίσης ξεπερνά τα 900 ευρώ.

TAGS