Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Σε απεργιακό «πυρετό» θα βρει το 2014 τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως αποφασίστηκε σήμερα, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ως τις 10 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, όσο δεν βρίσκεται σημείο συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας, χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοχρονιάτικο Γολγοθά, καθώς θα εξυπηρετούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των γιατρών του Οργανισμού με τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, το χάσμα απόψεων μοιάζει να μεγαλώνει.

«Ο διάλογος είναι προσχηματικός, αφού σε κάθε μας συνάντηση το υπουργείο διαφοροποιεί την επιχειρηματολογία του, όταν βλέπει να στριμώχνεται πολιτικά και συνδικαλιστικά», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής (Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ), Παναγιώτης Ψυχάρης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα:

«Η ηγεσία του υπουργείου κάνει αποσπασματικές και παράνομες κινήσεις, γιατί απλώς θέλει να απολύσει κόσμο».

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, το πρώτο δεκαήμερο του έτους αναμένεται να εφαρμοστεί το καθεστώς διαθεσιµότητας - κινητικότητας για τους περίπου 5.600 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

«Ζητήσαμε να καταρτιστεί ένας υγειονομικός χάρτης, που θα αποτυπώνει τις ανάγκες της χώρας, πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι όποιες αλλαγές. Να ξέρουμε για παράδειγμα, πόσους ενδοκρινολόγους χρειάζεται ο νομός Πέλλας, πόσους παθολόγους χρειάζεται η Αρκαδία, κλπ. Αν ρωτήσει κανείς το υπουργείο, δεν ξέρουν να το απαντήσουν αυτό. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημόσια υγεία, γιατί δεν θέλουν να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας», επισημαίνει ο κ. Ψυχάρης.

Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι «με αυτές τις συσκέψεις αποδεικνύουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, παρότι η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι σε εξέλιξη, πιστεύουμε στο διάλογο και θέλουμε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -και ειδικά στον χώρο του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε συνεργασία με τους γιατρούς, και με τη συναίνεση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, και όχι έχοντας τους γιατρούς απέναντί μας».

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, αναμένεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα καταργούνται –πλην περίπου 1.000- οι θέσεις στον ΕΟΠΥΥ και θα επανασυσταθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), όπου θα µμετακινηθούν οι γιατροί, με την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Από την πλευρά του, το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, θεωρεί εκτός νομιμότητας τις προωθούμενες αλλαγές και προτίθεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

«Δεν έχουν συστήσει καν το νέο οργανισμό, όπου θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι που θα μπουν σε κινητικότητα», εξηγεί ο κ. Ψυχάρης, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται η διαθεσιμότητα-κινητικότητα, θα δούμε το θέμα νομικά».

Η μόνη ελπίδα για λύση στο αδιέξοδο, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι η εκ νέου παρέμβαση του πρωθυπουργού.