Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πέντε άνθρωποι στην Πάτρα ζουν σε ένα ισόγειο σπίτι, και απόψε θα κάνουν «ρεβεγιόν» με τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν και τους πρόσφεραν οι γείτονες.

Ο λόγος για την 48χρονη Κατερίνα Κωστούλια, πρώην συμβασιούχο καθαρίστρια στο δήμο Παραλίας, τον 54χρονο σύζυγό της, άνεργο οικοδόμο και τα τρία παιδιά τους.

Ο μεγαλύτερος γιος τους, είναι 24 ετών, απόφοιτος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών Συστημάτων και Δικτύου του ΤΕΙ Πάτρας, ενώ κατέχει και επάρκεια στη διδασκαλία της νοηματικής γλώσσας, αφού άλλωστε είναι η μητρική του γλώσσα: είναι κωφός.

Ο δεύτερος γιος της οικογένειας, 20 ετών, έχει σπουδάσει ηλεκτρολογία σε Επαγγελματικό Λύκειο.

Το στερνοπούλι τους, η 17χρονη κόρη, επίσης κωφή, φοιτά στην πρώτη λυκείου.

Όλοι ψάχνουν για μια δουλειά, οτιδήποτε.

«Να δουλέψουμε θέλουμε, όχι να ζούμε από την φιλανθρωπία των γειτόνων, τους οποίους πάντως ευχαριστούμε πάρα πολύ. Χωρίς αυτούς δεν ξέρω κι εγώ που θα ήμασταν», λέει στο newpost η κυρία Κωστούλια.

Το σπίτι στο οποίο ζουν είναι αγορασμένο με δάνειο από την τράπεζα: «Τα τελευταία τρία χρόνια δεν πληρώνουμε τις δόσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς», συμπληρώνει.

Ταυτόχρονα, η γραφειοκρατία τους δείχνει το πιο σκληρό τους πρόσωπο: ο μεγαλύτερος γιος δεν μπορεί να πάρει επίδομα αναπηρίας, καθώς τα μέλη των επιτροπών που τον εξετάζουν διαπιστώνουν ότι το ποσοστό της κώφωσής του δεν ξεπερνά το... 66%, όταν ο γιατρός του ΙΚΑ διαπιστώνει αναπηρία 75%. Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση επιδόματος η επιτροπή πρέπει να διαπιστώσει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Τα Χριστούγεννα οι εργολάβοι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ έσπευσαν να τους κόψουν το νερό και το τηλέφωνο.

«Έδωσα μεγάλη μάχη και κατάφερα να τους διώξω», λέει η κυρία Κατερίνα, η οποία τελικά πήγε στο δημαρχείο και οι υπεύθυνοι του δήμου Παραλίας τακτοποίησαν το χρέος της οικογένειας.

«Σήμερα θα κάτσουμε στο τραπέζι όλοι μαζί και θα ευχηθούμε, από αύριο που ο νέος χρόνος θα μας έχει βρει, τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Εύχομαι σε όλον τον κόσμο να έχει ευτυχία, υγεία και την οικογένειά του γερή», λέει- χαμογελώντας, πάντως- η κυρία Κατερίνα.