Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Κάθε χρόνο, στις 2 Ιανουαρίου, οι καταναλωτικές ενώσεις δέχονται τις πρώτες διαμαρτυρίες της χρονιάς. Είναι και οι μοναδικές «πρωτιές» κάθε Νέου Έτους, που είναι πραγματικά αυθόρμητες.

Το «πρώτο καράβι που μπήκε στον Πειραιά», το «πρώτο μωρό που γεννήθηκε» και άλλες τέτοιες ειδήσεις που γεμίζουν τα τηλεοπτικά δελτία, στην ουσία είναι οι νικητές ενός ιδιότυπου αγώνα... βραδύτητας. Σε αυτόν, ο τελευταίος έρχεται πρώτος και κερδίζει.

«Κάθε χρόνο δεχόμαστε τέτοιες διαμαρτυρίες», εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης.

«Οι περισσότερες προέρχονται από επιβάτες πλοίων, που ξεκινούν από το πρωί από κάποιο κοντινό νησί για να αλλάξουν το χρόνο με τους δικούς τους και καταλήγουν να αλλάζουν τη χρονιά μεσοπέλαγα.

Τα πλοία περιμένουν δύο ή τρία μίλια έξω από το λιμάνι για ώρες, μέχρι να δείξει το ρολόι δώδεκα και να συναγωνιστούν ποιο θα “δέσει” πρώτο στον Πειραιά.

Όπως λέει ο κύριος Λεχουρίτης, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την γέννηση του πρώτου μωρού. Εκεί, βέβαια, ο τοκετός δεν μπορεί να καθυστερήσει: «είτε πρόκειται για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καισαρικής, είτε το μωρό έχει γεννηθεί λίγο νωρίτερα και καθυστερούν να εγγράψουν στα βιβλία τον τοκετό».

«Δεν είναι τίποτε περισσότερο από διαφημιστικές κινήσεις» λέει στο newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, «που όμως μπορεί να ταλαιπωρήσουν κάποιους ανθρώπους».