Μιλούν ελληνικά, μαγειρεύουν παραδοσιακά, γνωρίζουν τα παραμύθια, τα τραγούδια και τα νανουρίσματά μας, είναι οι άνθρωποί τους από την πατρίδα. Βλέποντάς το εκ των υστέρων, η ιδέα των Ελενας Τσόκα και Φένιας Αττιλάκου ήταν σίγουρη επιτυχία. Το πρακτορείο Ελληνίδων νταντάδων που έχουν στήσει στο Λονδίνο προσφέρει λύση στις εκατοντάδες οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Βρετανία για εργασία και θα ήθελαν αξιόπιστους, «δικούς τους» ανθρώπους για τα παιδιά.

«Το νούμερο ένα ζητούμενο για τους γονείς είναι η γλώσσα», λέει στην «Καθημερινή» η Ελενα, συνιδιοκτήτρια του Greek Nannies (www.greeknannies.co.uk). «όση καλή θέληση και να έχουν, όταν εργάζονται σκληρά για να τα καταφέρουν στη νέα τους χώρα, είναι δύσκολο να διατηρήσουν όλα τα στοιχεία της ελληνικότητας. Ιδίως τα παιδιά που γεννιούνται στην Αγγλία είναι πολύ εύκολο να χάσουν τα ελληνικά όταν όλο το περιβάλλον τους μιλά διαφορετική γλώσσα. Η λύση της Ελληνίδας νταντάς είναι ιδανική».

Οι νταντάδες που συνεργάζονται με το πρακτορείο είναι είτε νέες κοπέλες με σπουδές στα παιδαγωγικά είτε μεγαλύτερες που μετανάστευσαν επίσης στη Βρετανία σε αναζήτηση εργασίας. «Είμαστε πάρα πολύ τυχερές γιατί έχουμε γνωρίσει εξαιρετικά αξιόλογες γυναίκες, άλλες νεαρές με καταπληκτικές σπουδές και άλλες μεγαλύτερες, μαμάδες φοιτητών που εργάζονται εδώ ή που ήρθαν στη χώρα λόγω κρίσης και έχουν εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της χαρίσματα και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες των οικογενειών».

Όπως τονίζουν, δεν πρόκειται για δουλειά για ένα χαρτζιλίκι. «Δεν προσφέρουμε υπηρεσίες μπέιμπι σίτινγκ. Η νταντά λειτουργεί ωςν προέκταση της οικογένειας. Είναι μια ελληνική αγκαλιά. Κατά συνέπεια, η διαδικασία επιλογής των γυναικών είναι αυστηρή. Πρόκειται για καλοπληρωμένο επάγγελμα, με όλα τα προνόμια που ισχύουν στη χώρα».

Σε διαδικασία «ελέγχου» μπαίνουν και οι οικογένειες που αναζητούν βοήθεια. «Μας έχει τύχει να απορρίψουμε οικογένειες που είχαν παράλογες απαιτήσεις ή που δεν συμφωνούσαμε στα οικονομικά. Υπάρχουν κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- Ελληνες που μπορεί να γυρίσουν να σου πουν “μα ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι τόσος, γιατί εγώ να δώσω περισσότερα;”. Αποθαρρύνουμε τις γυναίκες να αποδεχθούν τέτοιες προτάσεις».

Πάντως, θραύση κάνουν οι Ελληνίδες νταντάδες και σε αμιγώς «αγγλικές» οικογένειες. «Προφανώς το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οικογένειες με δύο Ελληνες ή μεικτές, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από Αγγλους. Είναι άνθρωποι που έχουν συναναστραφεί Ελληνες, έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας και την έχουν αγαπήσει. Εκτιμούν ιδιαίτερα το ταμπεραμέντο και τη μαγειρική μας» σημειώνει η Φένια. «Οι Ελληνες εξάλλου μιλούν συνήθως αγγλικά, οπότε έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους λαούς». Οπως λένε, η «νταντά» στην Αγγλία δεν είναι προνόμιο της υψηλής τάξης. «Η “γυναίκα” για τα παιδιά είναι απαραίτητη σε όλους σχεδόν εδώ, καθώς οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες και δεν υπάρχει η γιαγιά που καλύπτει την ίδια ανάγκη στην Ελλάδα» εξηγεί η Ελενα. Επιπλέον, οι υπηρεσίες tutoring (μελέτης) που προσφέρουν, εάν ζητηθεί, οι Greek Nannies γλιτώνουν τους γονείς από το κόστος αντίστοιχων μαθημάτων για τα οποία θα πλήρωναν έως και 40 λίρες την ώρα.

Άλλωστε, από τη δική τους προσωπική εμπειρία ξεκίνησαν όλα. Η Φένια ζει εδώ και 13 χρόνια στην Αγγλία όπου σπούδασε, ενώ η Ελενα ήρθε τα τελευταία χρόνια όταν μεταφέρθηκε εκεί η δουλειά του άντρα της. Και οι δύο έκαναν οικογένεια και διαπίστωσαν πόσο δύσκολος είναι ο συνδυασμός παιδιών και πλήρους απασχόλησης. Ετσι, το καλοκαίρι αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους και να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση που θα έλυνε αυτό το πρόβλημα για τους Ελληνες μετανάστες. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, εξάλλου, η μεταναστευτική ροή από την Ελλάδα στην Αγγλία έχει αυξηθεί κατά 30%.