Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Τους μνημονιακούς στόχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το 2014 με τις απολύσεις που «υπολείπονται» από το προηγούμενο έτος να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όταν και η τρόικα θα επιστρέψει στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των 4.000 απολύσεων στο Δημοσίο που προβλέπονταν για το προηγούμενο έτος και παρατάθηκαν.

Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις εκκρεμεί μόνον η κατάθεση του νομοσχεδίου για το πρώτο κύμα λουκέτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών από όπου θα προκύψουν οι απολύσεις που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση για το νέο έτος στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της μνημονιακής συμφωνίας για 11.000 απολύσεις το 2014 και των συνολικά 15.000 απολύσεων για τη διετία 2013-2014 στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο δεξαμενών από τις οποίες θα προκύψουν οι αποχωρήσεις. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο αναμένεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η επισφράγηση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων συμπληρώνοντας έτσι τον μνημονιακό στόχο των συνολικά 25.000 διαθέσιμων. 

Σχετικά με τις 11.000 απολύσεις, το μέτρο θα ολοκληρωθεί από την κατάργηση και τον περιορισμό μικρών, μεσαίων και μεγάλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των Νομικών Προσώπων και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου. Επίσης, απολύσεις θα προκύψουν και από ένα μέρος των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, που δεν θα τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

Ενδεικτική είναι η εγκύκλιος που απέστειλε τον Δεκέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι η πρώτη υποχρέωση των διοικήσεων όλων των Νομικών Προσώπων είναι να έχουν έτοιμους τους προϋπολογισμούς τους έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν καταρτίσει και το μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής δαπανών, που είναι αναγκαίο για την παρακολούθηση των ενδεχόμενων αποκλίσεων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συνεπώς, για το επόμενο έτος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, και, κυρίως, αυτές που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, τις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό θα είναι υπό στενό μηνιαίο και τριμηνιαίο έλεγχο.

Ειδικότερα, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθεί υπερωριακά το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, ενώ για τις επιχορηγήσεις, καθίσταται σαφές ότι η αναγκαιότητα ή μη καταβολής της επιχορήγησης, θα πρέπει να αποφασίζεται έπειτα από αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των προς επιχορήγηση φορέων και εφόσον οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ίδια έσοδά τους, καθώς και από τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Από τους διαθέσιμους υπαλλήλους, οι πρώτοι υποψήφιοι προς απόλυση προέρχονται από τις κατηγορίες των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ για τους 1.900 εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων έχουν ήδη προκηρυχθεί 1.308 θέσεις για να μετακινηθούν. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών χρόνων για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: 12.500 διαθεσιμότητες μέχρι τον Μάρτιο

Για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 ακόμη υπαλλήλων, η τρόικα έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο να δοθεί άτυπη παράταση μέχρι τον Μάρτιο. 

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και της Τρόικας φέρεται να έχουν μπει, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, 74 οργανισμοί και μια γραμματεία βασικών υπουργείων, οι οποίοι είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Πάντως έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες του Δημοσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στο δρόμο προς αποκρατικοποίηση, ενώ οι επικρατέστερες «δεξαμενές» είναι:

-18 φορείς του υπουργείου Υγείας με 2.949 υπαλλήλους

-10 φορείς του υπουργείου Παιδείας με 1.193 εργαζόμενους

-6 φορείς του υπουργείου Πολιτισμού με 783 εργαζόμενους

-3 φορείς του υπουργείου Άμυνας με 728 εργαζόμενους

-2 φορείς του υπουργείου Εργασίας με 286 εργαζόμενους

-3 φορείς του υπουργείου Ναυτιλίας με 129 υπαλλήλους

-1 φορέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με 66 υπαλλήλους

-Η ΓΓ ΜΜΕ με 252 υπαλλήλους

- 12 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 12.708 εργαζόμενους

-5 φορείς του υπουργείου Υποδομών με 2.085 εργαζόμενους

-3 φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 1.811 εργαζόμενους

-7 φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης με 1.462 εργαζόμενους

-3 φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος με 661 εργαζόμενους.