Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Με σύγχυση έκανε ποδαρικό το 2014 για τους ασφαλισμένους, καθώς όσοι βιάστηκαν σήμερα το πρωί να πάνε στο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους, «σκόνταψαν» στην επιπλέον επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά συνταγή. «Πολλοί το χρεώθηκαν κανονικά, γιατί ήταν προγραμματισμένο να ισχύει από σήμερα», υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας. Λίγο αργότερα, με υπουργική ανακοίνωση, η εφαρμογή ανεστάλη ως τις 10 Ιανουαρίου, για τεχνικούς λόγους.

«Θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο», ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας:

«Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς».

«Σήμερα τα φαρμακεία είναι κλειστά στην Αττική, αλλά τα εφημερεύοντα το χρέωσαν κανονικά», επισημαίνει στο newpost ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, που υποστηρίζει ότι «η επιβάρυνση δεν έγινε με πρωτοβουλία των φαρμακοποιών, αλλά αυτομάτως από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Το κουβάρι είχε αρχίσει να μπερδεύεται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς στον ιστότοπο του ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Όπως μας ενημέρωσε η ΗΔΙΚΑ η εφαρμογή της κράτησης του ενός ευρώ ανά συνταγή, θα ξεκινήσει κανονικά στις 2/1/2014 από την αρχή της ημέρας. Η ενεργοποίηση θα γίνει αμέσως μετά τις 12.00 το βράδυ της 1/1/2014».

Ο προγραμματισμός όμως άλλαξε, αφού «αργά το μεσημέρι της παραμονής, μας έστειλαν δεύτερη ειδοποίηση ότι τελικά δεν θα είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το μέτρο», εξηγεί στο newpost ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, Δημήτρης Καραγεωργίου, σχολιάζοντας ωστόσο, ότι «δεν ενημέρωσαν και το σύστημα συνταγογράφησης για να μην εμφανίζει αυτόματα την χρέωση του ενός ευρώ».

Ως εκ τούτου, «πολλά φαρμακεία στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, κράτησαν το ένα ευρώ από κάθε συνταγή που εκτελέστηκε. Σε εμάς δεν κάνει καμία εντύπωση, γιατί ούτως ή άλλως το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Συνεχώς πέφτει, το βάζουν να δουλέψει και δεν δουλεύει, δε μπορεί να ανταπεξέλθει στην κίνηση… Το γεγονός ότι δεν το είχαν ενημερώσει σήμερα είναι το τελευταίο», ισχυρίζεται ο κ. Καραγεωργίου.

Σε εκκρεμότητα ακόμη δύο ασάφειες

Αν και ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε το πρωί ότι από την χρέωση θα εξαιρεθούν οι χρονίως πάσχοντες και οι άποροι, σε εκκρεμότητα παραμένει το ποιοι νοούνται ως χρονίως πάσχοντες.

«Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα πληρώνουν οι χρονίως πάσχοντες, αλλά δεν μας είπε ποιοι είναι αυτοί. Εμείς στην ιατρική που σπουδάσαμε ξέρουμε ότι χρόνιο νόσημα είναι ο καρκίνος, η πίεση, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, τα νευρολογικά, οι ψυχώσεις, κλπ. Ο υπουργός, που δυστυχώς δεν ξέρει το αντικείμενο της Υγείας και γι’ αυτό δεν ξέρει τι του γίνεται, μάλλον εννοεί μόνο τους καρκινοπαθείς», υποστηρίζει ο κ. Λουράντος.

Τον ίδιο προβληματισμό έχει και ο ΠΦΣ, που περιμένει τις διευκρινίσεις της εγκυκλίου. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Παθολογίας – Ηπατολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Τασσόπουλο, «μπορεί η πίεση και η χοληστερίνη στην ουσία να είναι χρόνιες παθήσεις, αλλά επισήμως ως χρονίως πάσχοντες θεωρούνται οι υπατοπαθείς, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένο και οι φυματικοί».

Όσο για τις συνταγές που εκτελέστηκαν από χθες τα μεσάνυχτα έως και την παρέμβαση του υπουργού, στις οποίες χρεώθηκε το επιπλέον ένα ευρώ, μένει να διευκρινιστεί, αν θα επιστραφεί ή όχι στους ασφαλισμένους.