Για όλα μίλησε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Εξώστης». 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυκλοφοριακό, την απουσία ευρωπαϊκής κουλτούρας από τους Θεσσαλονικείς, τη σχέση του με τον Άνθιμο, ακόμη και στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε για τους Θεσσαλονικείς ότι είναι κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη τους, τονίζοντας πως «το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν ακόμη σ' αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια δεν βοήθησε καθόλου σ' αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση, με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια, κτλ».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και σήμερα με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, υπάρχει κόσμος που μου χρεώνει την έλλειψη στολισμού της πόλης. Είναι αδιανόητο να γκρινιάζουμε γιατί δεν στολίζουμε την πόλη από τον Οκτώβρη. Επιπλέον, ο Ο Δήμος δεν έχει χρήματα και θεωρώ τραγική πρόκληση όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια να ασχολούμαστε με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα, και απορώ πώς ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα το χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ' όλη την ιστορία του εορτασμού».

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, είπε: «Η δική μου πρόταση για το κυκλοφοριακό είναι να δοκιμάσουμε τα μονά-ζυγά. Είναι μια σκέψη που θα ήθελα να δοκιμάσουμε, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Είμαι βέβαιος πως θα έχει θετικά αποτελέσματα σε μια πόλη με την δομή της Θεσσαλονίκης. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης να μάθουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, τα ταξί τα ποδήλατά τους, τα πόδια τους.

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε! Από την άλλη έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε και το Ελληνικό κράτος που είναι δομημένο όλο λάθος. Σε κάθε πόστο δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος, αλλά τρείς και τέσσερις που αδυνατούν να φέρουν εις πέρας μια υπόθεση με αποτέλεσμα να βρίσκουμε συχνά τοίχους και δυστοκίες. Ο Δήμος δεν έχει καμία αυτοτέλεια, είναι στην ουσία με δεμένα τα χέρια. Για να πάρουμε μια απόφαση και να την υλοποιήσουμε περνάμε από σαράντα κύματα».

Σε άλλο σημείο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Παραλάβαμε μια πόλη σε πολιτιστικό και οικονομικό τέλμα. Προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πάμε καλά. Χρωστάμε πολύ λιγότερα λεφτά από το αρχικό ποσό και καταφέραμε να πληρώσουμε όλες τις οφειλές μας απ' το 2006 και μετά. Προσπαθήσαμε ν' απελευθερώσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα, ξεκινώντας από τα Δημήτρια. Αλλάξαμε την λογική τους, μειώσαμε τα κόστη. Από ενάμιση και δυο εκατομμύρια που κόστιζε κάθε χρόνο για την πόλη καταφέραμε να το πάμε στο μισό εκατομμύριο.

Δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες, ανοίγουμε το μουσείο Κόμικ, μιας και η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα «καλά» της χέρια, στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο τα μουσεία της πόλης, αλλά και όσο περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε και τον ρόλο της Δημοτικής πινακοθήκης. Να πάψει να είναι ένα στατικό πράγμα, μα να φιλοξενεί συλλογές και περιοδικές εκθέσεις. Φυσικά η κορύφωση της γενικότερης εξωστρέφειας έρχεται με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων 2014».

Για τη σχέση του με τον Άνθιμο, ανέφερε πως είναι «μια πολύ κακή σχέση, που μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστική συνεργασία».

Ακόμη, για την αντιπολίτευση είπε: «Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κατά καιρούς γίνει και να έρθουν να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, σχολιάζουν το σκουλαρίκι που φοράω. Φόρα κι εσύ αν θέλεις. Δεν είναι κακό. Είναι σαν τα ανόητα σχόλια για το ταξίδι μου στο Βόλο, όπου πήγα με δικό μου αυτοκίνητο, δικό μου οδηγό, πληρωμένη βενζίνη από το δικό μου πορτοφόλι και στην τελική αν ήθελα να πάω με γκόμενα δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανένα. Πρόκειται για τρομερό Φαρισαϊσμό».