Ρεπορτάζ : Έλενα Σιάνου

Νέα στοιχεία για τη διακίνηση μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά προγράμματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της 12ωρης απολογίας του 83χρονου Πάνου Ευσταθίου, αντιπροσώπου γερμανικής εταιρείας Αμυντικών Συστημάτων, με ανακριτή και εισαγγελέα να διαφωνούν για το εάν θα πρέπει να προφυλακισθεί.

Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής διαφώνησαν για το εάν θα πρέπει να προφυλακιστεί ο 83χρονος, με το δικαστικό συμβούλιο να αναμένεται να πάρει τη σχετική απόφαση την Παρασκευή. Ο ανακριτής ζήτησε να κρατηθεί, ενώ ο εισαγγελέας να αφεθεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Παρά τη «βροχή» ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Ευσταθίου δεν έκανε αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο, με την ένταση να είναι έκδηλη. Αμέσως μετά την απολογία του, ο 83χρονος ένιωσε αδιαθεσία, με ασθενοφόρο να σπεύδει στα δικαστήρια και τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο να κατακρίνει τον ανακριτή.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον κατηγορούμενο, ο ίδιος έδειξε διάθεση να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, κατανομάζοντας και αυτός συγκεκριμένα πρόσωπα ως παραλήπτες παράνομων πληρωμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ευσταθίου έχει εμπλέξει δέκα περίπου νέα πρόσωπα, μεταξύ αυτών, τρεις με τέσσερις γερμανούς αξιωματούχους καθώς και ανώτερα στελέχη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ευσταθίου φέρεται να κατονόμασε στην απολογία του τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, όπως και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δωροδοκήθηκαν.

Επίσης φέρεται ακόμη να έχει κατονομάσει και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα, προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ και κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Συνολικά ο κ. Ευσταθίου παραδέχθηκε ότι διακίνησε μίζες τριών εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρεται να προσκομίσει την πλήρη κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κάντας, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως ο ίδιος δέχθηκε εκβιασμό από τον προφυλακισμένο πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών προκειμένου να του καταβάλει τα παράνομα ποσά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την απολογία του Αντώνη Κάντα, ο Πάνος Ευσταθίου φέρεται να του έδωσε μίζα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών, τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και τα αντιαεροπορικά τύπου Asrad.