Στον κορεσμένο ΧΥΤΑ, στο Σκοπό της Ζακύνθου, βρέθηκαν την Πέμπτη εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών του κόλπου Λαγανά και ενώπιον των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, παρουσίασαν την τραγική, όπως τη χαρακτήρισαν, κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος από την συσσώρευση των απορριμμάτων στις πλαγιές του βουνού.

Τα τελευταία χρόνια, κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς της πρόσβασης στον ΧΥΤΑ με αίτημα τη μεταφορά του σε άλλη περιοχή, ώστε να αποτραπεί η ρύπανση από τα νερά που στάζουν και κάθε χειμώνα φτάνουν έως τη θάλασσα.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Κοινότητας Καλαμακίου και του Συλλόγου Επιχειρηματιών του κόλπου Λαγανά, ήταν και φέτος στις προθέσεις τους να αποκλείσουν την πρόσβαση, αλλά θα προτιμήσουν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη προκειμένου να σφραγιστεί ο χώρος και να διασωθεί το περιβάλλον της περιοχής από την αλόγιστη ρύπανση.

Όπως ανέφεραν, η χώρα μας έχει ήδη καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη ρύπανση του χώρου, που αποτελεί τμήμα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Ο δήμος Ζακύνθου έχει δεσμευθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος έως τις αρχές του 2014, ενώ οι εκπρόσωποι των κατοίκων εκφράζουν την δυσπιστία τους.