«Οι αριθμοί βελτιώνονται, τα προβλήματα επιδεινώνονται» αναφέρει για την Ελλάδα σε άρθρο του το πρακτορείο Associated Press κάνοντας αναφορά στα προβλήματα ανέργων και εργαζομένων.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι «το 2014 , η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα γίνει πάλι μια φυσιολογική χώρα» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό διάγγελμά της Πρωτοχρονιάς, αναφέρει το ΑΡ, αμφιβάλλοντας όμως για το εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Με ένα χρέος που αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ (300 εκατ. δολάρια), η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος και αντιμετωπίζει την απειλή της πολιτικής αστάθειας γράφει ο δημοσιογράφος και αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις είναι άνεργος» επισημαίνει.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον άνεργο κομμωτή Σπύρο Πρίφτη, ο οποίος προσπαθεί να ανοίξει δική του επιχείρηση στην Κέρκυρα τα τελευταία τρία χρόνια, όμως οι ασαφείς νόμοι σχετικά με το δίπλωμα κομμωτικής που έχει από ιδιωτικό κολέγιο αποτελούν απροσπέλαστο εμπόδιο.

Ο 37χρονος δηλώνει ότι «χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανοίξει κάποιος ένα κουρείο στην Ελλάδα. Δύο χρόνια για ένα δίπλωμα , δύο χρόνια για μια μαθητεία , και ένα χρόνο για να μαζέψει τα χαρτιά που απαιτούνται. Πέντε χρόνια. Τι είμαι, καρδιοχειρουργός; Θέλω μόνο να ανοίξω ένα κουρείο».

To Associated Press τονίζει ότι ο Σπύρος Πρίφτης άρχισε να γράφει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας και να στέλνει φαξ στις  ελληνικές αρχές, αλλά και στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, καθώς και στη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην «έκρηξη» της ανεργίας και στους μακροχρόνια ανέργους καθώς και στους ανασφάλιστους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.