Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Με το σκεπτικό «όλα ή τίποτα» θα προσέλθει η ΓΣΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), διευκρινίζοντας ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την επιστροφή στα μισθολογικά επίπεδα του 2009.

Το τρίμηνο της μετενέργειας, αναμένεται εργασιακά «καυτό», καθώς η ΕΓΣΣΕ έληξε από τις 31 Δεκεμβρίου και έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί η καινούρια.

«Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε να υπογράψουμε Εθνική Γενική Συλλογική για οικονομικά θέματα, αν δεν γίνει αποδεκτή η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 751 ευρώ από τα 586 που έχει φτάσει σήμερα», διαμηνύει μέσω του newpost ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος «ποντάρει» στην δεκτική διάθεση που διέκρινε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ.

«Όπως δήλωσε και ο κ. Δασκαλόπουλος η μνημονιακή συνταγή δεν προσφέρει πια λύσεις. Ελπίζουμε να το εννοούν και να υπάρχει διάθεση να το δείξουν και στην πράξη», καταλήγει ο κ. Κιουτσούκης.

Αν η συμφωνία για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ (άδειες λοχείας, θερινές, κλπ) θεωρείται σχεδόν δεδομένη, «τα οικονομικά θέματα πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερη προσοχή», επισημαίνει ο γγ της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει και να κομπάζει για την υπογραφή της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που προβλέπει αύξηση 1%. Είναι αστείο αυτό το ποσοστό».

Το παράθυρο των ατομικών συμβάσεων

Όσο οι συνδικαλιστές και οι εργοδότες ετοιμάζουν την επιχειρηματολογία τους, για την διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το θέμα των ατομικών συμβάσεων.

«Ακόμη και αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να ανέβει ο μισθός στα 751 ευρώ, δεν θα έχει καμία αξία, αν δεν επανέλθει η καθολική ισχύς της Εθνικής Συλλογικής, ώστε να μη μπορούν οι εργοδότες να κάνουν ατομικές, επιχειρησιακές συμβάσεις», υποστηρίζει ο κ. Κιουτσούκης.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων της ΓΣΕΕ, το 80% των εργαζομένων έχει υποχρεωθεί να δεχτεί ατομικές συμβάσεις, κάτω των μισθών που προβλέπουν οι κλαδικές και η Εθνική Συλλογική».

TAGS