Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Περίπου 35.000 δικαιούχους αφορά το επίδομα μακροχρόνια ανέργων των 200 ευρώ, σε ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ

Οπως αναφέρει, μιλώντας στο newpost, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, το πρόγραμμα αφορά σε όσους η επιδότηση ανεργίας έληξε τον Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη του 2013 και σε όσους θα λήξει από τον Ιανουάριο και έπειτα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι πρώτοι έχουν έως και το Φεβρουάριο περιθώριο να καταθέσουν τη σχετική αίτηση, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν περιθώριο δύο μηνών από την ημερομηνία λήξης της επιδότησής τους.

Όσο για εκείνους που δεν έπαιρναν επίδομα ανεργίας μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, αδικήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα και «τι να κάνουμε τώρα».

Τα προγράμματα επιδότησης μακροχρόνια ανέργων «τρέχουν» από το 2011, όμως πέρσι περιελάμβαναν μόνο όσους είχαν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους -σε αντίθεση με το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις ηλικίες 20-69.

Αυτοί, σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα αλλά θα πρέπει να περιμένουν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων την Άνοιξη του 2014, για να αιτηθούν ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα.

Βέβαια, η πρώτη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα γίνει πιλοτικά, μόνο σε δύο περιοχές της χώρας, οπότε και πάλι κάποιοι «θα μείνουν απ' έξω», περιμένοντας το 2015 για να δουν το αναγκαίο, αυτό, βοήθημα.