Εκτακτη σύσκεψη με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας και τις συνέπειες που επέφερε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμαναν οι καθηγητές του τμήματος Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Παπαζάχος και Ελευθερία Παπαδημητρίου, το σεισμολογικό δίκτυο του Α.Π.Θ. κατέγραψε από την πρώτη στιγμή τον κύριο σεισμό (για τον οποίο οι αυτόματες αναλύσεις από το δίκτυό του έδειξαν μέγεθος μεγαλύτερο από 8.5) και τους ισχυρούς μετασεισμούς της ακολουθίας, τα δεδομένα των οποίων αναλύονται συνεχώς και προωθούνται στα διεθνή σεισμολογικά κέντρα ISC και EMSC.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου, επισήμανε ότι η ειδησεογραφία που έρχεται από την Ιαπωνία «δεν μας διαφωτίζει όσο θα έπρεπε» για το τι ακριβώς συμβαίνει στους 15 από τους 55 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.

Οι υπεύθυνοι, σημείωσε, δίνουν τις πληροφορίες που θέλουν και αυτές με το σταγονόμετρο, με στόχο, όπως είπε, να συνηθίσουν ίσως οι Ιάπωνες στην ιδέα πως υπάρχει μεν κίνδυνος από την ραδιενέργεια, αλλά αυτός προς το παρόν δεν είναι μεγάλος.

«Όταν κάποτε τους πουν όλη την αλήθεια, τότε δεν θα ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες. Και φυσικά οι συνέπειες δε θα έχουν αποφευχθεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Πυρηνικής Τεχνολογίας Μ. Αντωνόπουλο-Ντόμη και Α. Κλούβα και όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες η κατάσταση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται και μεταβάλλεται συνεχώς.

Διαβεβαίωσαν ακόμη ότι το εργαστήριο του ΑΠΘ βρίσκεται σε ετοιμότητα, μολονότι, όπως επισήμαναν η πιθανότητα να επηρεαστεί η χώρα μας είναι αμελητέα. Όπως ανέφεραν τέλος, από την ημέρα που έγινε ο σεισμός στην Ιαπωνία δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας.