Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Η απόδραση του καταδικασμένου για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, Χριστόδολου Ξηρού, είναι πλέον επίσημο γεγονός και η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε συναγερμό και για τον εντοπισμό του αλλά και για τις πιθανές «συμπράξεις» που μπορεί να προαλείφονται στο χώρο της τρομοκρατίας. Ήδη στην Αντιτρομοκρατική εξετάζουν το πλάνο ο Ξηρός να έχει βρει κρησφύγετο σε φιλικό πρόσωπο ενώ αστυνομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σχεδίαζε καιρό την απόδραση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει χάσει τα ίχνη και του Βασίλη Ξηρού. «Μάχη για την ελευθερία και απόδραση για την επαναστάση» ήταν η ερμηνεία του δικηγόρου του Ξηρού για την απόφασή του να μην εμφανιστεί χτες στο Α.Τ. Καλλικρατείας. 

Τις φήμες ότι ο Ξηρός διατηρούσε καλές σχέσεις και αντάλλασε απόψεις με την Α’ πτέρυγα του Κορυδαλλού ακολούθησε κείμενο των φυλακισμένων Πυρήνων οι οποίοι σε κείμενο που αποδίδεται στα μέλη της οργάνωσης και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα interarma.info φέρονται να  αναφέρουν, «ο αντάρτης πόλης ο Χριστόδουλος Ξηρός διασχίζει αμετανόητα την χώρα της ελευθερίας».  Όπως γράφουν «Μία χώρα μακρινή για εκείνους που λησμόνησαν την επίθεση και λύγισαν από την ελπίδα μίας αλλαγής δίχως να βάλουν τα δικά τους χέρια στην φωτιά. Μια χώρα κοντινή για αυτούς που έδωσαν τόσα πολλά στον αγώνα κι όμως ζούνε με την επιθυμία να δώσουν ακόμη περισσότερα». 

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης και ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ελεύθεροι δεν αποτελεί καλό σενάριο καθώς εκφράζονται φόβοι για πιθανότητα σύμπραξης των δύο ανδρών, όλα αυτά όταν στην νέα τρομοκρατία έχουν προσχωρήσει και ποινικοί ενώ τα χτυπήματα έχουν ενταθεί. 

Σε πολιτικό επίπεδο, στον απόηχο της εξαφάνισης του Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση των μελών του συμβουλίου φυλακών Κορυδαλλού, που χορήγησαν την άδεια εξόδου στον Ξηρό.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου χτες ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά της επιτροπής που έδωσε την άδεια, ενώ ανακοίνωσε ότι τροποποιείται το καθεστώς ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία. Μάλιστα, εντός των επομένων 100 ημερών θα λειτουργήσει η φυλακή υψίστης ασφαλείας για όσους κρίνονται «επικίνδυνοι». 

Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν πάντως να «χτενίζουν» την Χαλκιδική και ερευνούν το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούταν στην περιοχή ο Ξηρός. Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν έδωσε το πρωί της Δευτέρας το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής όπου βρίσκεται το πατρικό του και έκλεισε το κινητό του. Η τελευταία φορά που φέρεται να τον είδαν αστυνομικοί ήταν το μεσημέρι της Κυριακής. 

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν  πλην του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα βρίσκονται εκτός φυλακών ή παίρνουν πολυήμερες άδειες. Στη φυλακή είναι και ο 58χρονος Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος επίσης παίρνει άδειες, ενώ ο 51χρονος Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λάρισας και ο 46χρονος Ηρακλής Κωστάρης παίρνει εκπαιδευτικές άδειες καθώς σπουδάζει.