current views are: 1

8 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση11:28

Πιθανόν να βρίσκεται ακόμα και στην Αθήνα ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη

Με την προσπάθεια ανασύστασης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. την εξαφάνιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού

Δημοσίευση 11:28’
αρθρο-newpost

Με την προσπάθεια ανασύστασης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. την εξαφάνιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού

Με την προσπάθεια ανασύστασης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. την εξαφάνιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλου Ξηρού. Ο 56χρονος καταδικασθείς σε 6 φορές ισόβια τρομοκράτης παραβίασε τους περιοριστικούς όρους αδείας διάρκειας 9 ημερών από τις φυλακές Κορυδαλλού και από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα θεωρείται ότι έφυγε από την Χαλκιδική και πιθανόν να βρίσκεται ακόμα και στην Αθήνα.

Οι καταθέσεις συγγενικών του προσώπων συνεχίζονται και μάλιστα εστιάζονται σε συγκεκριμένα άτομα, ωστόσο άκαρπες παραμένουν οι έρευνες. Ανάμεσα τους και ο Βασίλης Ξηρός, αδελφός του καταζητούμενου που καταδικάστηκε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν και κατέθεσε σήμερα στην Αντιτρομοκρατική.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι στόχος του Χριστόδουλου Ξηρού είναι να επαναδραστηριοποιηθεί στον χώρο της ένοπλης βίας, κάτι που επεσήμανε και ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης: «Η χρονική συγκυρία επιτάσσει την αφύπνιση της κοινωνίας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός θα επιστρέψει στη φυλακή μόνο εάν βρεθεί και συλληφθεί».

Παράλληλα, Ο Ειδικός Γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων και αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε, με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έκανε ρεβεγιόν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τους φυλακισμένους Πυρήνες της Φωτιάς, που κρατούνται σε άλλη πτέρυγα.

Σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ξηρός φέρεται να έκανε πρωτοχρονιάτικο γλέντι με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» στις φυλακές του Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, άγνωστο με άδεια ποιανού ο εκτελεστής της «17Ν» φέρεται να έμεινε έως τα ξημερώματα στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι τελευταίοι και να επέστρεψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο κελί του. Ήδη οι αξιωματικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό το «πάρτι» να σχετίζεται με το σχέδιο του Ξηρού για την εξαφάνισή του.

Η προειδοποίηση που αγνοήθηκε

Πριν από 6 μήνες η Ασφάλεια είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους φυγής επικίνδυνων κρατουμένων. Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, στο κενό φαίνεται πως έπεσαν οι προειδοποιήσεις της Αστυνομίας προς τις δικαστικές Αρχές και το υπουργείο Δικαιοσύνης για τους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν στις φυλακές χρησιμοποιώντας τις άδειες ως μέσο για να δραπετεύσουν.

Η προειδοποίηση που είχε διατυπώσει εγγράφως τον περασμένο Ιούνιο η Διεύθυνση Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έπεσε στο κενό. Το έγγραφο που αγνοήθηκε, αναφέρει επί λέξει σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ:

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην υπηρεσία μας στοιχεία ικανός αριθμός κρατουμένων που λαμβάνουν άδεια δεν επιστρέφουν στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά τη λήξη αυτής και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στη βαρύνουσα εγκληματικότητα, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη δημόσια ασφάλεια της χώρας και την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ κλονίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βρείτε τον Ξηρό τώρα!

Σκληρή ήταν η αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. 

Σύμφωνα με το mignatiou.com το state department θεωρεί τον Ξηρό ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα και αδίστακτα μέλη της 17 Νοέμβρη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Μας ανησυχεί βαθύτατα ότι ο καταδικασμένος για πράξεις τρομοκρατίας Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος ήταν ένα βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από μια άδεια απουσίας από τη φυλακή όπου εξέτιε έξι διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης για δολοφονίες.

Συνεργαζόμαστε με Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με την υπόθεση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στην φυλακή.

 


σχετικα αρθρα