Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και της ΕΛΑΣ, με αφορμή την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού. 

Ειδικότερα, δημοσιεύματα με βάση πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες εμμέσως επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομία για την εξαφάνιση του Ξηρού, αφού δεν φρόντισαν να τον επιτηρούν κατά τη διάρκεια της άδειας που έλαβε από τις φυλακές, προκάλεσαν την καυστική αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις θέσεις που διατύπωσαν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής:

«Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η ΕΛΑΣ γνώριζε για την άδεια του Ξηρού

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν πως η ΕΛΑΣ ήταν ενήμερη για τη χορήγηση της 9ημερης άδειας στον Χριστόδουλο Ξηρό.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 24.12.2013 τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, ότι το μέλος της 17Ν πρόκειται να λάβει 9ήμερη άδεια την 1η Ιανουαρίου 2014 για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Την ίδια ημέρα που ο Ξηρός έλαβε την άδεια, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014, η κ. Στέφη απέστειλε νέο έγγραφο για τη χορήγηση της άδειας στον Ξηρό, προς 1) τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, 2) τη ΓΑΔΑ, 3) τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας - ΥΔΕΖΙ (Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας), 4) τον διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού και 5) τον διοικητή ΑΤ Καλλικράτειας.

Με το δεύτερο αυτό έγγραφο η διευθύντρια των φυλακών ενημέρωνε εκ νέου ότι ο κρατούμενος Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή την 9η Ιανουαρίου 2014.

Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού κινήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει με το από 11.6.2013 έγγραφο τής ΕΛΑΣ. Με το έγγραφο αυτό, η ΕΛΑΣ ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.

«Ξήλωσαν» δέκα άτομα για το ρεβεγιόν Ξηρού - Πυρήνων

Δύο αρχιφύλακες, τρεις υπαστυφύλακες και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου για την υπόθεση του «ρεβεγιόν» του Χριστόδουλου Ξηρού με τα φερόμενα ως μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Οι υπάλληλοι αυτοί θα παραμείνουν σε αναστολή έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση.

Οι δέκα υπάλληλοι των φυλακών τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή των καθηκόντων τους, καθώς φέρονται το βράδυ της πρωτοχρονιάς, κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους, να επέτρεψαν την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα που βρίσκονται τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της πρωτοχρονιάς έγινε πάρτι στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς» με τη συμμετοχή του Χριστόδουλου Ξηρού.