current views are: 1

9 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση05:04

«Ταχυδρομικά» έφευγαν τα εκατομμύρια από το Ταμιευτήριο – Τρεις συλλήψεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. 

Δημοσίευση 05:04’
αρθρο-newpost

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. 

Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου, Αναστασία Γαλάνη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στελέχη, καθώς και Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές. 

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει εκδώσει επτά συνολικά εντάλματα και αναλυτικότερα έχει προχωρήσει στη σύλληψη τριών ατόμων ηλικίας 47, 48 και 75 ετών, μεταξύ των οποίων το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Μάριος Βαρότσης ο οποίος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα άτομα. 

Επίσης έχει εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Μάλιστα, το μεσημέρι μετέβη ο ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης στο νοσοκομείο ο οποίος και έδωσε προθεσμία στον κ. Κοντομηνά για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Κοντομηνάς πάντως σε δήλωσή του αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους παρανομία στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκονται 25 κατηγορούμενοι όπως ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος, Άγγελος Φιλιππίδης, το στέλεχος Χάρης Σιγανός, ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. Κλέωνας Παπαδόπουλος, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το ένταλμα να μετατραπεί σε διεθνές. 

Τα αδικήματα που βαρύνουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση περιλαμβάνουν σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα εν λόγω δάνεια δεν αφορούσαν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά τον προσωπικό πλούτο των επιχειρηματιών. 

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια κατά τη Δικαιοσύνη η τράπεζα ζημιώθηκε με δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ που χορήγησε στον Δ. Κοντομηνά ενω υπέστη 125 εκατ. ευρώ ζημία από την υπόθεση σχετικά με την έκδοση καρτών στην εταιρεία Damco. Επίσης εξετάζεται η υπόθεση χορήγησης δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και δανείου ύψους 17 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση που χειρίζεται ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης, αφορά έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να εντοπίστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βάσει στοιχείων της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά και του υλικού της έρευνας των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ ελέγχονται και δάνεια με επισφαλείς και χαριστικούς όρους που είχαν χορηγηθεί από το Ίδρυμα. 

Κατά τη Δικαιοσύνη η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και την υπόθεση Καρούζου και άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα το πόρισμα της ΤτΕ, αναφερόταν στο ποιους επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και μία από τις περιπτώσεις αφορά δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία.

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αφορούσε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. 

Εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. 

Το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών ανέφερε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».

Γινόταν επίσης λόγος για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν: «Τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας», ανέφερε το πόρισμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.


σχετικα αρθρα