current views are: 1

9 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση08:07

Νέα στοιχεία για το σχέδιο απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού

Άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Χριστόδουλου Ξηρού εκτιμά η αστυνομία ότι βοήθησαν τον βαρυποινίτη να εξαφανιστεί από την Καλλικράτεια.

Δημοσίευση 08:07’
αρθρο-newpost

Άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Χριστόδουλου Ξηρού εκτιμά η αστυνομία ότι βοήθησαν τον βαρυποινίτη να εξαφανιστεί από την Καλλικράτεια.

Άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του Χριστόδουλου Ξηρού εκτιμά η αστυνομία ότι βοήθησαν τον βαρυποινίτη να εξαφανιστεί από την Καλλικράτεια.

Από τις πολύωρες καταθέσεις συγγενικών του προσώπων που ελήφθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τις αναλύσεις των κλήσεων που έγιναν από τα προσωπικά τους τηλέφωνα, προκύπτουν ενδείξεις πως ο 56χρονος είχε τη συνδρομή κάποιων από αυτούς προκειμένου να απομακρυνθεί από το σπίτι των γονέων του στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Ευρήματα που αποδεικνύουν, σύμφωνα με το Βήμα, ότι ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός προετοίμαζε την απόδραση του από το περασμένο καλοκαίρι σε συνεργασία πιθανόν με μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» φαίνεται να έχουν ανακαλύψει οι αστυνομικές αρχές τις τελευταίες ώρες

Οι αστυνομικοί πλέον γνωρίζουν τα ονόματα συγγενικών του προσώπων που τον βοήθησαν να εξαφανισθεί από την περιοχή της Καλλικράτειας και έχουν βρει στοιχεία για τα συνολικά σχέδιά του, τους τελευταίους μήνες. Τις τελευταίες ώρες γίνονται εκτεταμένες μεθοδικές έρευνες για τον εντοπισμό του και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για έναν «ασφυκτικό κλοιό που προσπαθούν να δημιουργήσουν».
 
Οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο 56χρονος που αναμένεται να κηρυχθεί και επισήμως δραπέτης από το βράδυ της Τετάρτης -εκπνέει ο χρόνος της άδειάς του- ακολουθούσε ειδικό σχέδιο προκειμένου σε πρώτη φάση να εξαϋλώσει τα ίχνη του στην Χαλκιδική και σε δεύτερη φάση να τον υποθάλψουν μέλη των «Πυρήνων» στην Αττική.
 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχαν συνεχείς επαφές των «Πυρήνων» και άλλων ενόπλων μόνο με τον Χριστόδουλο Ξηρό -και κανενός άλλου κρατουμένου μέλους της 17Ν- στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να καταστρωθεί ένα «ιδανικό» σχέδιο φυγής του και να βρεθεί ένα «ασφαλές σύστημα υποδοχής» του, πιθανόν στην Αθήνα. Και για αυτόν τον λόγο οι αξιωματικοί θεωρούν ότι το περιβόητο πρωτοχρονιάτικο «γλέντι» με τη συμμετοχή κρατούμενων-μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και του Χριστόδουλου Ξηρού μέσα στον Κορυδαλλό καθώς και το απειλητικό κείμενο της οργάνωσης που αναρτήθηκε την Τρίτη στο διαδίκτυο δεν ήταν καθόλου συμπτωματικά. Είχαν τον χαρακτήρα «επιστεγάσματος» και προαναγγελίας αυτής της ένοπλης συνεργασίας.

Ο πατέρας του και ο 20χρονος από το Μπαγκλαντές

Ο πατέρας του, ο ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός, αδέλφια και άλλοι συγγενείς του βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη και κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις σε αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής που έχουν την ευθύνη των ερευνών.

Μεταξύ αυτών και ο 42χρονος αδελφός του Χριστόδουλου, Βασίλης Ξηρός, ο οποίος είχε αναζητηθεί και δεν είχε βρεθεί, αλλά το βράδυ παρουσιάστηκε μόνος του στην Αστυνομική Διεύθυνση γιατί όπως είπε «έμαθε ότι τον αναζητούσαν».

Από τις αστυνομικές αρχές δεν διέρρευσαν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της κατάθεσης του Βασίλη, ο οποίος αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2011, αφού εξέτισε μέρος της ποινής των 25 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Οπως έγινε γνωστό, τον Χριστόδουλο παρέλαβε από τον Κορυδαλλό η αδελφή του, που διαμένει στη Φλώρινα, την Πρωτοχρονιά, και τον μετέφερε στην Καλλικράτεια, όπου κάθισαν στο γιορτινό οικογενειακό τραπέζι μαζί με τους γονείς τους, τη δεύτερη αδελφή που διαμένει στη Θεσσαλονίκη και τον μικρότερο αδελφό τους Νίκο.

Η αδελφή του που τον μετέφερε από την Αθήνα επέστρεψε στη Φλώρινα την επόμενη μέρα, 2 Ιανουαρίου.

Στο τραπέζι βρισκόταν και ο 20χρονος Θανάσης από το Μπαγκλαντές, που έχει «υιοθετηθεί» από τον Σάββα Ξηρό και διαμένει μόνιμα μαζί με τους γονείς του στο σπίτι τους στην Καλλικράτεια. Ο Σάββας τον γνώρισε στη φυλακή, όπου ο νεαρός μετανάστης εξέτιε ποινή για ναρκωτικά. Οι γονείς μάλιστα του Ξηρού τον αποκαλούν σήμερα εγγονό τους.

Εντός Ελλάδας

Οι αστυνομικές αρχές έχουν περιορίσει τις έρευνές τους σε αυτή τη φάση στο συγγενικό περιβάλλον του 56χρονου τρομοκράτη, καθώς δεν έχουν ενδείξεις προς το παρόν για υποστήριξή του από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και της «ένοπλης πάλης». Επίσης, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Χριστόδουλος Ξηρός να έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό και εκτιμούν ότι κρύβεται πιθανότατα στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Ο πατέρας του Χριστόδουλου, Τριαντάφυλλος, έστειλε χθες μήνυμα στον εξαφανισμένο γιο του, καλώντας τον να εμφανιστεί στον Κορυδαλλό μέχρι σήμερα που λήγει η εννιαήμερη άδειά του, ώστε να μην κηρυχθεί επίσημα δραπέτης, ενώ χαρακτήρισε τη διαφυγή του ως μια επιπόλαιη πράξη.

 


σχετικα αρθρα